Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novosađanin Lazar Jovanović osmislio navodnjavanje u budućnosti

24.02.2023. 09:36 09:39
Piše:
Foto: Privatna arhiva/Dragan Cuca, Lazar Jovanović i Zoran Đukić

Inicijativa Digitalna Srbija nedavno je predstavila sedam startapa domaćim i stranim investitorima na kraju NIWA akceleratorskog programa organizovanog u partnerstvu sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju(JICA).

Među starapima našla se i kompanija Smart Watering Solutions doo Novosađanina Lazara Jovanovića(30), diplomiranog inženjera elektrotehnike, koji je uređaj za navodnjavanje voćnjaka počeo da razvija u junu 2019. godine i u tom projektu pomoć dobio od mentora koje je obezbedila Inicijativa Digitalna Srbija.

Posle četiri godine rada, Jovanović je projekat završio i poručio mladim inženjerima da slobodno bez ustručavanja ideje predstave kompanijama zainteresovanim da finansiraju nove izume.


Budućnost poljoprivrede je automatizacija

- Manjak efikasnosti i radne snage su dva najveća izazova u poljoprivredi pa je zato budućnost poljoprivrede u automatizaciji procesa koji lako mogu biti automatizovani i efikasnoj upotrebi resursa sa ciljem veće održivosti poljoprivredne proizvodnje, kaže diplomirani inženjer elektrotehnike Lazar Jovanović. - Plan je da postanemo lideri u oblasti digitalizacije procesa u vezi sa navodnjavanjem i drugim operacijama u voćnjaku i da u narednih pet godina i dalje razvijamo proizvode u tom domenu.


-U Inicijativi Digitalna Srbija imao sam podršku, jer su mi odmah obezbedili mentore koji su me upućivali kako da projekat navodnjavanja razvijam i posle četri godine neumornog rada uspeo sam da ga završim - kazao je Jovanović i dodao da je pomoć u razvoju projekta imao i od kolega Dragana Cuce i Zorana Đukića. Cuca je, kaže, razvijao hardver i elektroniku, a Đukić softver za pametno navodnjavanje.

Jovanović navodi da po završenom projektu saradnju sa Inicijativa Digitalna Srbije nije završio već nastavio, pošto Digitalna Srbija nastoji da mladim inovatorima obezbedi investitore, domaće i strane kompanije, koje hoće da ulažu, da u ovom slučaju uređaj za navodnjavanje voćnjaka dobije što širu primenu.

- Smart Watering Solutions je inovativna agrotehnička kompanija koja svojim rešenjima pomaže voćarima da automatizuju sisteme za navodnjavanje kap po kap i tako smanje troškove navodnjavanja, a povećaju prinose - kaže Lazar i navodi da su ga, zapravo, problemi oko navodnjavanja sopstvenog voćnjaka lešnika naveli da okupi tim oko ideje pametnog daljinskog navodnjavanja. - Uspeli smo posle četovrogodišnjeg rada da napravimo kontler koncept-uređaj koji se postavi u voćnjak i na uređaj povežu senzori preko mobilne mreže. Oni komuniciraju sa aplikacijom koja omogućava automatizaciju procesa navodnjavanja i pruža korisniku dnevne informacije kada i koliko treba navodljavati.

Lazar Jovanović napominje da ako se pita prosečan proizvođač voća da li ima problem sa pronalaskom radne snage, 66 odsto njih će potvrdno odgovriti, a upravo po proračunima proizvođač voća troši i do 90 sati mesečno na operacije vezane za navodnjavanje.

-Smart Watering omogućava da se taj proces automatizuje i da se navodnjava baš kada treba i taman koliko treba jer senzori daju pravovremene informacije o količini vode dostupne u zemljištu - naglašava Lazar Jovanović.

Cene uređaja, kaže, variraju. Kompletan paket za male proizvođače do hektar može da košta oko 2.000 evra, dok za veće površine i mašine koje mogu da, pored navodnjavanja, daju i prihranu idu preko 10.000 evra po projektu.

- Za veće parcele i projekte cena zavisi od površine i kompleksnosti sistema za navodnjavanje. Za uređaje se na godišnjem nivou plaća i održavanje u iznosu od 120 evra godišnje po uređaju - ističe Jovanović.    

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar