Корона нагризла тржиште меса, трпи цео регион
БЕОГРАД: Цео регион суочава са смањеном потражњом и потрошњом меса, јер је туризам због короне у великим градовима замро, великих прослава попут свадби нема, студентске мензе не раде...
Лето је период године када се мање троши месо, али ове године због пандемије корона вируса већ се осећају озбиљне последице на тржишту те намирнице у региону, каже за Танјуг секретар Удружења за сточарство и прераду сточарских производа у Привредној комори Србије, Ненад Будимовић.
У првих пет месеци ове године производња јунећег меса у Србији је повећана 11 одсто, живинског за 18 одсто, док је производња свињског меса смањена за 16 одсто у односу на исти период лане.
Цео регион се, каже, суочава са смањеном потражњом и потрошњом меса, јер нема туризма у великим градовима, нема прослава, нису дошли представици дијаспоре, не раде студентске мензе...
Напоменуо је да су произвођачи хране, а посебно основних животних намирница, као што су месо, млеко и јаја, показали изузетно висок ниво организације у производњи и великим напорима успели да обезбеде нормално снабдевање тржишта, без несташица.
Сада се већ осећају озбиљне последице које се огледају у смањеној потрошњи и повећању залиха, наводи Будимовић.
У првих пет месеци ове године Србија је извезла 2.200 тона јунећег меса у вредности око 10 милиона евра, од тога у Турску 1.300 тона, Кину 320 тона, Италију 150 тона и остатак у ЦЕФТА.
Будимовић је навео да је у истом периоду прошле године Србија извезла 750 тона расхлађеног и замрзнутог јунећег меса у вредности од 2,9 милиона евра.
Додао је да је у првих пет месеци ове године извезено свега 210 тона свињског меса вредности око 300. 000 евра, од тога око 120 тона у Кину, а остало у ЦЕФТА.
Извоз полутрајних и трајних производа од меса у истом периоду ове године износио је 8. 800 тона, вредности око 23 милиона евра.
Ове године увоза јунећег меса није било, сем мале количине телећег меса, а увозено је 9. 200 тона свињског меса вредности око 26,6 милиона евра, као и полутрајних и трајних производа око 9. 000 тона вредности око 23 милиона евра.
Будимовић каже да је укупан увоз свињског меса и производа од меса у првих пет месеци 2020. око 43 одсто већи у односу на исти период прошле године, док је извоз за око 41 одсто мањи.
Укупна вредност увоза је око 50 милиона евра, а увозници су углавном трговински ланци, док је извоз вредео око 23 милиона евра.