БОРОВНИЦЕ ИЗ ГРГЕТЕГА ПРОДАЈУ СЕ ПО ЦЕЛОЈ ЕВРОПИ А ево колико кошта да заснујете своју производњу овог воћа

Воћари који имају боровницу задовољни су овогодишњом просечном сезоном у погледу приноса, али не и тренутно ценом од 3,8 евра по килограму .
e
Фото: Dnevnik/Z. Delić, Pixabay.com

Воћар из Гргетега код Ирига Зоран Ђорђевић изјавио је за „Дневник” да је боровница на почетку бербе коштала око пет евра без ПДВ-а, али да се та цена није дуго задржала, већ брзо спустила на 3,3 евра, а да од пре неколико дана килограм боровнице вреди више - 3,8 евра. 

- Половина боровнице је већ обрана и продата на страна тржишта у ЕУ. Берба је кренула још 20 маја, а прошле године је почела 10. јуна. Рачунали смо да ће ранија берба донети и бољу цену, али хладњачари кажу да се због шпанске боровнице, која је већ обрана, цена на светском тржишту спустила - навео је Ђорђевић. - Првобитна цена од пет евра нам је одговарала јер смо с том ценом имали зараду, покривали трошкове производње и враћали трошкове улагања. Сада нас охрабрује што је боровница поскупела пре неколико дана за пола евра и очекујемо да килограм боровнице буде четири евра, како би бар покрили трошкове производње и улагања - навео је Ђорђевић.

Фото: Dnevnik /Z. Delić

Најбоље би било, казао је, када би се воћари удружили и били прва рука у извозу. Не би зависили од хладњачара, који уговарају цену са страним купцима, а нашу боровницу откупљују по ценама од које не само што немамо зараду, него не успевамо да покријемо ни трошкове производње. Прошле сезоне око тона и по боровнице оставио сам на плантажи јер је килограма боровнице био испод два евра – каже наш саговорник. 


Сезонских радника има

Берба боровнице не може без сезонских радника, чије дневнице представаљу највећи трошак воћарима. Сатница кошта 400 динара, а радно време је осам сати.
Ђорђевић каже да боровнице беру сезонци из околине Гргетега, да имају плаћен превоз и да је лако нашао радну снагу.


Ђорђевић истиче да не би било добро да власници плантажа боровница као и малинари одустају од производње и да би држава као њихов партнер у подизању плантажа требало да поведе рачуна по којим ценама се боровница извози.

Фото: Dnevnik (Z. Delić)

- Држава на то има право јер смо државним новцем и из фондова подигли плантаже боровнице. Уколико би почели да крчимо плантаже, значило би да је државни новац бачен. Бар од 50 до 60 одсто новца за подизање плантажа стигло нам је од државних подстицаја - предочио је Ђорђевић и рекао да за хектар платаже боровнице треба око 50.000 евра. У ту цену урачуната је и куповина земље, чији хектар у Гргетегу и околини кошта од 20 000 до 30.000 евра.

Била би штета, напоменуо је, да због великих улагања, а ниске цене боровнице, останемо без ове воћке, јер имамо где да је продамо.

З. Делић 

EUR/RSD 117.0371
Најновије вести