Poso kostizei to frape? Ево ДЕТАЉНОГ ЦЕНОВНИКА ОМИЉЕНЕ ХРАНЕ И ПИЋА У ГРЧКОЈ Има и ПОЈЕФТИЊЕЊА

Цене у Грчкој у 2024. прате тренд у Европи и, као и у свим другим земљама, и ове године су незнатно више него претходних година. Многи кажу да је упркос томе Грчка и даље јефтинија од Србије.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Увек истичемо да цене хране, намирница и разних производа и услуга варирају од места до места, од острва до острва. Док кугла сладоледа у неком од летовалишта северне Грчке може коштати само 1,5 евра, на Миконосу може бити вишеструко скупља. Чињеница је да су цене на грчким острвима углавном нешто више, пише "Грчка инфо".

У односу на Србију, неке намирнице у Грчкој су јефтиније, док су друге скупље. На пример, воће и поврће су често јефтинији у Грчкој, док су млечни производи и месо скупљи. Овај списак цена би требало искључиво да вам буде помоћ у планирању буџета и да створи представу колико ће вам отприлике новца бити потребно за храну и друге ствари које ћете можда куповати у Грчкој.

Цене намирница у Грчкој 2024. у еврима

Што се тиче цена основних намирница, за сада је ситуацију оваква: Хлеб кошта између 1.10 и 1. 90 евра, литар млека од 1,12 до 2,80 евра, јаја, паковање од 12 комада до 3, 50 евра, сунцокретово уље до 2, 60 евра, маслиново уље 1 литар 13,18 евра, фета сир између 5, 50 и 12,90 евра.

Када се ради о ценама поврћа, парадајз је ове године 2, 10 евра, краставци од 0, 50 евра до 1, 60, док је килограм паприке око 3, 80 евра по килограму, пише "Грчка инфо".

Цене воћа у предсезони за сада су сличне прошлогодишњим, те је за паковање јагода потребно издвојити између 2 и 5 евра, за килограм лубенице чак и до два, док је килограм поморанџи између 0, 70 и 2 евра. Брескве су између 1.80 и 2. 50 евра, а за кајсије је потребно издвојити између 2.60 и 3 евра.

Цене у ресторанима и кафићима у Грчкој 2024. у еврима

Омиљена храна српских туриста током боравка у Грчкој, гирос и даље је на нивоу прошле године, те је за гирос питу потребно издвојити између 3 и 4,50 евра, док мерида, односно, кошта између 7 и 10 евра.

За пицу, у зависности од величине овог лета у предсезони мораћете да издвојите између 6 и 12 евра, док је роштиљ нешто скупљи и потребно је за њега издвојити 14 евра.

Уколико пожелите да попијете криглу пива, то задовољство ће вас коштати до пет евра, а вино у зависности од произвођача и количине, кошта између 2,50 евра и 22 евра.

За хладну чашу фрапеа за сада је потребно издвојити између 3 и 4 евра, слично као и за капућино. Домаћа кафа, "грчка" кошта до три евра, а ако желите на крају да се и засладите, кугла сладоледа коштаће вас између 1 и 3 евра.

Дневник, Блиц

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести