clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НИЈЕ САМО НОЋНА ТАРИФА ЈЕФТИНИЈА Ево када ћемо ДОБИТИ ПОВОЉНОСТИ И ПРЕКО ДАНА

02.08.2024. 09:48 09:55
Пише:
Извор: Pixabay, ilustracija

Сви гледамо да се укључи црвена лампица на кутији с осигурачима.

Ниже тарифе за потрошњу струје током дана, када је њена цена на тржишту јефтинија, тенденција је која се примењује у развијеним земљама, а тако нешто биће оствариво и у Србији оног тренутка када буде инсталиран довољан број такозваних паметних бројила.

У овом тренутку, ниже тарифе за потрошњу електричне енергије у нашој земљи примењују се у ноћним сатима с обзиром на то да је набавна цена струје тада јефтинија. Иначе, у последње време све чешћи случај је да електрична енергија на берзи достиже веома ниске цене и током дана.

Упућени у збивања у електроенергетском сектору истичу да је разлог за то веома велика производња коју, у појединим периодима, постижу соларне електране које користе сунчеву енергију за добијање струје.

Сходно томе, као и чињеници да таква пракса постоји у западним земљама, намеће се логичан закључак да би и у Србији јефтинија тарифа за потрошњу електричне енергије могла да се примењује и у току дана, а не само ноћу.

На тај начин би се остварила вишеструка корист јер би купци електричне енергије могли да смање своју потрошњу, коришћењем струје у периоду када је она преко дана јефтинија, и снизе своје рачуне, а истовремено би се на тај начин стимулисала рационалнија потрошња електричне енергије и смањило оптерећење система.

Соларна енергија велика значајка

Стручна јавност истиче да таква пракса без било каквих препрека може да се спроводи током лета када је производња струје из солара значајна, а цена електричне енергије због тога веома ниска.

Међутим, када је реч о Србији постоје технички проблеми да се тако нешто спроведе како би сви потрошачи имали могућност да користе јефтинију тарифу током летњих дана.

Експерт за енергетику Жељко Марковић истиче да је суштина проблема у томе да око 50 одсто потрошача у Србији још увек поседује такву врсту бројила, такозване уклопне сатове, која би појединачно требало подешавати како би могла да се прилагоде за опцију коришћења ниже тарифе.

– Другим речима да би се то остварило било би потребно ићи од куће до куће како би се уклопни сатови ручно подесили да би потрошачи могли да користе јефтинију тарифу преко дана. То је изузетно дугачак и гломазан процес. Са друге стране остатак потрошача у Србији који има другачију врсту бројила би већ сад могао да рачуна на могућност увођења јефтине тарифе преко дана. Препрека да се тако нешто оствари је што би онда то било неправедно према онима који би на нижу тарифу морали да чекају дуго док би је други имали већ у том тренутку. Како објаснити потрошачу да неко може да уштеди преко дана, а да ће он због неодговарајуће опреме на тако нешто моћи да рачуна тек за годину до годину и по дана. То је основни разлог што се у Србији својевремено одустало од увођења дневне ниже тарифе за потрошњу струје – објашњава он.

Кад уводимо дневну тарифу

Додаје да ће проблем који кочи увођење дневне тарифе за потрошњу струје у нашој земљи бити елиминисан када се уведе довољан број паметних бројила.

– У том случају ће се опција коришћења ниже тарифе реализовати, јер је помоћу система паметних бројила веома једноставно обезбедити примену ниже тарифе. Једини предуслов је увести довољан број паметних бројила. У овом тренутку је замењено око 10 одсто старих са новим паметним бројилима. Када тај проценат достигне износ од 80 одсто увођење ниже тарифе за коришћење струје ће постати реалност. Тада би се наиме много лакше обавило подешавање преосталих уклопних сатова и нико од купаца електричне енергије не би остао ускраћен за могућност да користи нижу тарифу – наводи Марковић.

Директорка Електродистрибуције Србије Биљана Комненић изјавила је да је од октобра замењено 387.000 бројила, од укупно 520 хиљада из донације Европске уније.

Она је додала да је у prеthodna два месеца измена интензивирана, те да се у просеку замени више од 100.000 бројила месечно.

Комненић је указала да је подршка за увођење „паметних бројила“ стигла из Европске уније, кредита Европске банке за обнову и развој и кредита Европске инвестиционе банке у износу од 80 милиона евра.

Она је додала да је Електродистрибуција Србије својим извођачима наложила да пре почетка замене бројила унапред обавесте грађане писаним путем, тако што треба да на видном месту истакну обавештење о предвиђеном термину радова.

Иначе, јефтина, односно ноћна тарифа почиње у три различита времена у три зоне у Србији, а то су Војводина, Београд и централна Србија. У Војводини ова тарифа траје од 23 сата до 7 ујутру, у Београду од поноћи до 8 ујутру, а у централној Србији од 22 сата до 6 ујутру, пише Политика.

Аутор:
Пошаљите коментар
КАКО ПОДЕСИТИ КЛИМУ ДА ВАС СТРУЈА КОШТА МАЊЕ? Мајстори поделили једноставан трик који ШТИТИ ВАШ НОВЧАНИК

КАКО ПОДЕСИТИ КЛИМУ ДА ВАС СТРУЈА КОШТА МАЊЕ? Мајстори поделили једноставан трик који ШТИТИ ВАШ НОВЧАНИК

12.06.2024. 21:42 21:59
Нове цене струје: И најјефтинија тарифа ушла “у црвено”

Нове цене струје: И најјефтинија тарифа ушла “у црвено”

26.04.2023. 11:11 11:13