overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КЛИМА ВАМ ПИЈЕ СТРУЈУ КАО ЛУДА? Испробајте ове трикове ДА ВАМ РАЧУН БУДЕ И ДУПЛО МАЊИ

14.07.2024. 20:10 15:10
Пише:
Фото: Pixabay.com

Важно је да знате како правилно да користите клима уређај и заправо – уштедите на струји

Вреле летње дане је понекад немогуће издржати без клима уређаја. Међутим, целодневни рад расхладних система значи и веће рачуне за струју. Међутим, постоје начини да се ово избегне, пише Н1 Загреб.

Ово је неколико начина рационалног и оптималног коришћења клима уређаја – како се расхладити, али и уштедети електрична енергија.

Да би простор био удобан, стручњаци саветују да се температура климе подеси на 24-25 степени Целзијуса. Такође је препоручљиво пажљиво одабрати начин рада уређаја. Ако правилно подесите клима-уређај, може значајно да смањи потрошњу струје и рачуне.

Подешавање температуре

Један од најчешћих разлога зашто клима-уређај троши више електричне енергије је то што је температура подешена прениско. Статистике показују да већина корисника поставља своје клима уређаје на 21 до 23 степена Целзијуса. Међутим, стручњаци и портали који се баве белом техником саветују да се клима подеси на 24 или 25 степени, тврдећи да ће и због ове мале разлике у температури у просторији и даље бити удобно, али да је уштеда струје у овом случају безбедна.

Рачуни се тако могу смањити за чак 10 до 25 одсто. Стручњаци упозоравају и да треба пазити где се поставља термостат. Тај део уређаја је веома осетљив на топлоту коју емитују телевизори, рачунари и други електрични уређаји, па је препоручљиво да се клима уграђује даље од њих, јер ће у супротном компресор радити дуже.

Избор режима рада

За разлику од старијих клима уређаја који су имали само основне функције хлађења, односно имали су три опције хлађења – ниско, средње и високо, новији клима уређаји имају више опција режима рада. Без обзира да ли су стандардни клима уређаји, прозорски модели или преносиви клима уређаји, сваки има режим хлађења (Цоол Моде).

У овом режиму, АЦ компресор ради на подешеној температури и брзини вентилатора која одговара том нивоу. То значи да потенцијал за уштеду електричне енергије зависи од температуре на којој се клима уређај користи.Режим вентилатора, као што име каже, значи да ради само вентилатор, док је компресор искључен.

На овај начин се постиже значајна уштеда у раду. Међутим, овај метод не дозвољава додатно хлађење простора. Суви режим је посебно користан за градове који су ближе мору и имају висок ниво влажности у ваздуху. Међутим, одличан је и за употребу у континенталној клими у данима када је влажност у ваздуху висока. Стручњаци кажу да се захваљујући овој опцији уклања вишак влаге и ваздух у просторији постаје здравији. Истовремено – коришћењем ове методе штеди се енергија, јер вентилатор и компресор раде на нижим брзинама.

Одржавање расхладних система

Према мишљењу стручњака, редовно чишћење клима уређаја има вишеструки значај. Према истраживањима, јединица губи у просеку 5 одсто своје ефикасности годишње ако се не одржава – што доводи до бржег хабања. Неефикасан рад доводи и до повећања трошкова електричне енергије јер је потребно више времена да се постигне задата температура.

Филтери сакупљају прашину и друге штетне материје, па се, ако се не чисте, смањује проток ваздуха. Због тога је неопходно пажљиво прање сваког месеца. Одржавање такође укључује ангажовање стручњака. Предсезонски сервис клима уређаја подразумева детаљну проверу целе спољашње и унутрашње јединице, а по потреби и пуњење фреоном, пише Телеграф.

Крстарица

Аутор:
Пошаљите коментар
СПАСИТЕ СЕ ОД ВРУЋИНЕ, И УШТЕДИТЕ СТРУЈУ Ево како од ОБИЧНОГ ВЕНТИЛАТОРА направити КЛИМА УРЕЂАЈ

СПАСИТЕ СЕ ОД ВРУЋИНЕ, И УШТЕДИТЕ СТРУЈУ Ево како од ОБИЧНОГ ВЕНТИЛАТОРА направити КЛИМА УРЕЂАЈ

09.07.2024. 20:43 20:50
НЕ БАЦАЈТЕ ПАРЕ НА КЛИМА МАЈСТОРЕ Ево како да САМИ очистите клима уређај

НЕ БАЦАЈТЕ ПАРЕ НА КЛИМА МАЈСТОРЕ Ево како да САМИ очистите клима уређај

20.06.2024. 20:55 21:10
КАКО ДА ВАМ КЛИМА НЕ РАДИ, А ДА КУЋА БУДЕ ХЛАДНА Трик је врло једноставан.

КАКО ДА ВАМ КЛИМА НЕ РАДИ, А ДА КУЋА БУДЕ ХЛАДНА Трик је врло једноставан.

06.07.2024. 22:18 22:25