Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАНАТСКЕ ПИВАРЕ ПОСТАЛЕ ХИТ У СРБИЈИ Произведу и по 2000 ЛИТАРА ПИВА ПО ЈЕДНОМ КУВАЊУ; Ево колико вам треба новца да покренете овај БИЗНИС, а није мало

04.06.2024. 09:31 10:03
Пише:
Фото: pixabay.com, ilustracija

У Србији имамо око 60 занатских малих пивара, а у Удружењу малих независних пивара је учлањено четрдесетак, који производе пива разних укуса и остварују егзистецнију на домаћем и страном тржишту. 

Колико годишње изађе пива из ових производних погона саговорник Дневника пивар Мауриус Лаој каже да су то пословни подаци сваке занатске пиваре, али напомиње да би свакој малој пивари од велике помоћи било када би држава одредила скалу за плаћање акцизе по количини произведеног и продатог пива.

- Већ неколико година тражимо да се направи акцизни план о плаћању, као што га имају мали пивари у Ервопи. Свака пивара има своје капацитете произвдње различите од осталих и зато није у реду да сви плаћамо исту акцизу, када не производимо и не продајемо исте количине - казао је Лаој, који у Ритишеву код Вршца има пивару Krughеr и Брент, основану1991. године.

Свакој малој пивари од велике помоћи било би да држава одреди скалу за плаћање акцизе по количини произведеног и продатог пива (пивар Мауриус Лаој)

Прво су Мауриусови родитељи започели производњу пива пре 33 године у намари да тржишту понуде нов производа, а сада њиховим стопама иде и Мауријус. Каже да у пивари може да произведе 2.000 литара пива по једном кувању и да има услове да производња буде и већа. Међутим , тржиште одређује количину производње.

- Углавном пиво продајем у пабовима, малим радњама у околини, на сајмовима и фестивалима. У ресторанима и кафићима мали произвођачи занатског пива теже успевају да га продају јер углавном угоститељи имају уговоре са великим пиварама, мада се по велепродајним ценама не разликујемо пуно од њих. Наше пиво је свега 20 одсто скупље, а имамо разноврснију понуду, јер свака пивара има своју палету производа - навео је Лаој и додао да сва пива занатске пиваре праве од увозног хмеља из Словеније, Чешке, Немачке... а свега десетак посто купују код нас, у Бачком Петровцу. 

20 одсто скупље занатско пиво у велепродаји од пива великих пивара

Занатско пиварство је, напомиње, сада знатно развијеније него пре 10 - 15 година, а могло би и брже да иде напред када би државни подстицаји били већи, а конкурси били чешћи током године и боље осмишљени.

 


Годишње 5,5 милиона хектолитара пива

Учешће занатског пива у домаћој производњи пива је мање од једног процента. Имамо пивара чији су капацитети по једном кувању 100 литара, али и 2.000 литара.

Инсталисани капацитети свих пивара у Србији су око 12 милиона хектолитара годишње, али већ неколико из великих пивара годишње изађе пет до 5,5 милиона хектолитара пива.


- Углавном се подстицаји дају почетницима за покретање бизниса и то је добро јер за покретање озбиљније производње занатског пива треба најмање 100.000 евра. Али, не треба само почетницима новчана потпора већ и нама који већ имамо простор, машине и опрему. Та улагања представљају велике инвестиције, посебно су скупе линије за флаширање пива, па би нам дорбо дошли подстицаји за то - казао је Мауриус Лаој

З. Делић

Фото: pixabay.com

 

Пише:
Пошаљите коментар
КОЛИКО НОВОСАЂАНИ ВОЛЕ ПИВО Све смо видели, АЛИ ОВО ЈЕ ВРХ (ВИДЕО)

КОЛИКО НОВОСАЂАНИ ВОЛЕ ПИВО Све смо видели, АЛИ ОВО ЈЕ ВРХ (ВИДЕО)

06.05.2024. 10:04 10:09
Шкотски виски ЗА ТРЕЋИНУ СКУПЉИ, шта ће бити С ПИВОМ

Шкотски виски ЗА ТРЕЋИНУ СКУПЉИ, шта ће бити С ПИВОМ

05.02.2024. 09:50 09:52