light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВЕЛИКА УЛАГАЊА У РУДНИК ЛИТИЈУМА У ФИНСКОЈ Од планираних 500 милиона евра ЕУ уложила 150 милиона

25.08.2024. 10:27 10:50
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

Европска инвестициона банка (у даљем текту: ЕИБ) у петак је објавила да је одобрен кредитни пакет од 150 милиона евра за развој производње литијума у ​​Финској за потребе Европске уније (у даљем тексту: ЕУ). Литијум се класификује као критична сировина за електрификацију транспорта, односно за прављење литијумских батерија које, између осталог, покрећу и електрична возила.

Финансирање рударења литијума у Финској има за циљ да помогне ЕУ да испуни све већу потражњу за литијумом због потребе аутомобилске индустрије у производњи електричних аутомобила. Споразум подржава успостављање рударских и прерађивачких објеката у области Каустинен у Финској, преноси Војводина уживо.

Келибер литијумски пројекат компаније Сибание-Стилватер има за циљ да постане први интегрисани произвођач литијум хидроксида у ЕУ посвећен директном снабдевању европског тржишта.

Литијум за батерије сматра се критичном сировином од стране ЕУ због његовог економског значаја у области транспорта. Као резултат пројекта, Келибер ће постати први интегрисани комерцијални произвођач литијум хидроксида за батерије у ЕУ.

Овај споразум је спрводен кроз програм ИнвестЕУ, који има за циљ да покрене преко 372 милијарди евра додатних инвестиција у периоду од 2021-2027. Године, за потребе креирања нових радних места у ЕУ као и за програме који су од велике важности са државе чланице ЕУ.Европска инвестициона банка (ЕИБ) улаже 150 милиона евра, од планираних 500 милиона евра, за финансирање пројекта Келибер Ои, финску компанију за рударење и прераду батеријског материјала. Келибер Ои је део диверзификоване групе за рударство и прераду метала Сибание-Стилватер, у којој је мањински акционар Финиш Минералс Груп (на енглеском: Finnish Минералс Гроуп (ФМГ)). Финансирање има за циљ да помогне ЕУ да испуни све већу потражњу за литијумом у електрификацији транспорта. Споразум подржава успостављање рударских и прерађивачких објеката у области Каустинен у Финској, која је једна од највећих области са резервама литијума у ​​Европи.

Истичући значај литијума за Европу, Европска комисија даје гаранцију за део директног финансирања у оквиру програма ИнвестЕУ. Овај зајам представља прву подршку ЕИБ-а за ископавање критичних сировина у ЕУ.

Келибер литијумски пројекат компаније Sibanie-Stillvater има за циљ производњу литијума за батерије из сопствених минералних ресурса и постављање постројења за концентровање руде литијума, као и рафинерију литијум хидроксида. Фабрика ће по први пут применити иновативни, револуционарни производни процес у комерцијалном обиму. Изградња фабрике је већ почела, а планирано је да производња литијум хидроксида почне 2025. године.

„Овај зајам је важан корак ка стратешкој аутономији ЕУ“, рекао је потпредседник ЕИБ Томас Острос, одговоран за операције ЕИБ-а у Финској. „Ово је прва рударска трансакција за подршку критичним сировинама које финансирамо у ЕУ, истичући да је ова тема међу кључним приоритетима ЕИБ Групације. Наше партнерство са Келибер литијумским пројектом компаније Сибание-Стилватер има за циљ да побољша приступ ЕУ сопственим батеријским материјалима.

Побољшавајући приступ ЕУ литијуму, пројекат јача приступачност европских земаља материјалу који је потребан за креирање литијумских батерија. Самосталним развојем литијумских батерија ЕУ ће допринети одрживом и еколошки прихватљивом транспорту. Литијум је кључни материјал у литијум-јонским пуњивим батеријама високих перформанси за електрична возила, што директно подржава декарбонизацију друмског транспорта.

Мика Сеитовирта, главни регионални директор Сибание-Стилватер Еуропе истакао је: „Ово је значајан корак напред за нашу стратегију стварања литијумских батерија у Европи. Пакет зеленог финансирања од 500 милиона евра је кључна прекретница за Келибер литијумски пројекат компаније Sibanie-Stillvater. Пакет обезбеђује исплативо финансирање за завршетак развоја јединственог Келибер литијумског пројекта, који има за циљ да буде прва интегрисана литијумска операција у Европи. Највише смо одушевљени снажном подршком Европске инвестиционе банке. Очекује се да ће литијумски пројекат компаније Сибание-Стилватер значајно ојачати европску самодовољност овом критичном сировином у зеленој транзицији, пише у саопштењу ЕИБ.

Основне информације о ЕИБ

Европска инвестициона банка (ЕлБ) је дугорочна кредитна институција Европске уније, у власништву њених држава чланица. Финансира здраве инвестиције које доприносе циљевима политике ЕУ. Пројекти ЕИБ-а јачају конкурентност, подстичу иновације, промовишу одрживи развој, побољшавају социјалну и територијалну кохезију и подржавају праведан и брз прелазак на климатску неутралност.

Група ЕИБ, која такође укључује Европски инвестициони фонд (ЕИФ), потписала је укупно 88 милијарди евра за ново финансирање за преко 900 пројеката у 2023. Очекује се да ће ове обавезе мобилисати око 320 милијарди евра инвестиција, подржавајући 400.000 компанија и 5,4 милиона радних места.

Сви пројекти које финансира ЕИБ група су у складу са Париским климатским споразумом. Група ЕИБ не финансира инвестиције у фосилна горива. На путу су да испуне свој циљ да подрже 1 билион евра улагања у климатску и еколошку одрживост у деценији до 2030. године, као што је обећано у ЕУ мапи пута. Више од половине годишњег финансирања Групе ЕИБ подржава пројекте који директно доприносе ублажавању климатских промена, прилагођавању и здравијем окружењу.

Програм ИнвестЕУ обезбеђује Европској унији кључно дугорочно финансирање коришћењем значајних приватних и јавних средстава за подршку одрживом опоравку и расту. Такође помаже у мобилизацији приватних инвестиција за приоритете политике Европске уније, као што су европски зелени договор и дигитална транзиција. Програм ИнвестЕУ обједињује под једним кровом мноштво финансијских инструмената ЕУ који су тренутно доступни за подршку инвестицијама у Европској унији, чинећи финансирање инвестиционих пројеката у Европи једноставнијим, ефикаснијим и флексибилнијим. Програм се састоји од три компоненте: ИнвестЕУ фонд, ИнвестЕУ Адвисори Хуб и ИнвестЕУ Портал. ИнвестЕУ фонд се реализује преко финансијских партнера који ће улагати у пројекте користећи буџетску гаранцију ЕУ од 26,2 милијарде евра. Целокупна буџетска гаранција ће подржати инвестиционе пројекте имплементационих партнера, повећати њихов капацитет за подношење ризика и на тај начин мобилисати најмање 372 милијарде евра додатних инвестиција.

Келибер – рудник литијума – компаније Сибание-Стилватер

Келибер литијумски пројекат је тренутно најнапреднији литијумски пројекат у Европи посвећен сектору снабдевања батерија за електрична возила (ЕВ). Sibanie-Stillvater планира да имплементира најбоље доступне технологије, у комбинацији са интегрисаним пословним моделом и непосредном близином рударских и рафинеријских постројења, што значи да ће Келибер бити међу најефикаснијим светским произвођачима литијум хидроксида. Очекује се да ће Келиберов пројекат рударења литијума производити до 15.000 тона годишње литијум хидроксида за батерије из сопствене руде.

О Сибање-Стилвотер

Сибание-Стилватер је мултинационална група за рударство и прераду метала са разноликим портфолиом операција, пројеката и инвестиција на пет континената. Група је такође један од водећих глобалних рециклера ПГМ аутокатализатора и има интересе у вођењу операција поновне обраде рудничке јаловине.

Сибание-Стилватер је један од највећих светских примарних произвођача платине, паладијума и родијума и један је од највећих произвођача злата. Такође производи и рафинише иридијум и рутенијум, никл, хром, бакар и кобалт. Група је недавно почела да диверзификује свој портфолио у рударство и прераду метала за батерије и повећала је своје присуство у циркуларној економији, повећавајући своју активност на пољу рециклаже и поновне прераде јаловине на глобалном нивоу.

Дневник/Војводина уживо

Аутор:
Пошаљите коментар
БРНАБИЋ ПОРУЧУЈЕ: Опозиција није против литијума, они су довели Рио Тинто, већ за рушење Вучића

БРНАБИЋ ПОРУЧУЈЕ: Опозиција није против литијума, они су довели Рио Тинто, већ за рушење Вучића

21.08.2024. 10:37 10:39
ТРИ ОСОБЕ ПРИВЕДЕНЕ ЗБОГ ДЕМОНСТРАЦИЈА ПРОТИВ РУДАРЕЊА ЛИТИЈУМА Двоје осуђено на по 30, а једна на 40 дана затвора ЗБОГ РЕМЕЋЕЊА ЈАВНОГ РЕДА

ТРИ ОСОБЕ ПРИВЕДЕНЕ ЗБОГ ДЕМОНСТРАЦИЈА ПРОТИВ РУДАРЕЊА ЛИТИЈУМА Двоје осуђено на по 30, а једна на 40 дана затвора ЗБОГ РЕМЕЋЕЊА ЈАВНОГ РЕДА

11.08.2024. 18:17 18:18