Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТРИ ГЛАВНЕ РЕФОРМЕ ДО 2026 Већа конкурентност, одрживост и људски капитал

22.11.2023. 16:00 16:34
Пише:
Извор: Tanjug (D. Goll, ilustracija)

БЕОГРАД: Министарство финансија објавило је Нацрт Програма економских реформи (ЕРП) 2024-2026. године, а главне ствари се односе на конкурентност, одрживост и отпорност и људски капитал и социјалне политике које су препознате као кључне области у циљу уклањаја препрека привредном расту и развоју.

Програм економских реформи 2024-2026, је у складу са Смерницама Европске комисије и од ове године усмерен је на ужи сет структурних реформи у односу на prеthodnе циклусе, како би фокус био првенствено на реализацији утврђених приоритета.

Према иновираним Смерницама ЕК, број структурних реформи које могу бити предложене ограничен је на шест, и то по две из сваке од наведених области.

Нацртом ЕРП-а конкурентност је обухватила област пословног окружења и смањење сиве економије, реформе предузећа у државном власништву и у области економских интеграција, као и области пољопривреде индустрије и услуге.

Овде су предвиђене две структурне реформе од којих се једна тиче унапређења услова пословања, пословног окружења и тржиста индустријскоих и пољопроивредних производа Србије, а друга унапређења регулаторног оквира и инфраструктуре за развој економије засноване на знању.            

Циљ прве структурне реформе у овим областима, како је наведено, јесте  диверсификација и даљи раст спољне трговине Србије, како на регионалном тако и на глобалном нивоу, повећање конкурентности свих актера на тржишту, укључујући и привредна друштва у власништву Србије, као и повећање правне сигурности привредних субјеката.

Овде је предвиђено пет мера и оне се односе на унапређења услова и уклањање препрека трговини, унапређења стратешког оквира инфраструктуре квалитета и интеграције у јединствено тржиште ЕУ, као и стратешког оквира усаглашености и безбедности производа у свим фазама у ланцу испоруке производа, укључујући увоз и дигиталне ланце испоруке.     

 

Предвиђене су и мере за унапређење конкурентности пољопривреде, као и одрживог и ефикасног управљања привредним субјектима у власништву Србије и мере које се тичу унапређење ефикасности прекршајног поступка .

Циљ друге структурне реформе у области конкурентности је креирање ефикасне привреде засноване на знању, способне да развија и пласира врхунске иновативне производе и услуге који су конкурентни на глобалном тржишту.

Овде су предвиђене четири мере и то су стварање услова за развој бионаука и биоекономије кроз изградњу БИО4 Кампуса, развој стартап екосистема, подршка развоју талената и креативних индустрија даљим развојем мултифункционалног иновативно креативног центра Ложионица и успостављање инфраструктуре и окружења за креирање и примену иновативних ИТ решења.

Нацртом ЕРП-а одрживост и отпорност је обухватила област зелене транзиције, дигиталне трансформације, реформу енергетског тржишта и реформу тржишта транспорта.

Овде су, како је објављено, предвиђене две структурне реформа од којих се једна тиче озелењавања сектора енергетике кроз повећање производње енергије из обновљивих извора и унапређење енергетске ефикасности, а друга  озелењавања друмског и железничког транспорта у Србији.

Циљ прве реформе у области одрживости и отпорности се огледа у трансформацији производње енергије кроз прелазак са фосилних горива на обновљиве изворе енергије и унапређењу енергетске ефикасности, ради доприноса "зеленој" енергетској транзицији српске привреде и друштва.

Ова реформа састоји се из две мере од којих је прва повећање производње енергије из обновљивих извора енергије, а друга унапређење ефикасности енергетског сектора.

Циљ друге структурне реформе је потпуно уређење тржишта транспортних услуга и смањење емисије штетних гасова редуковањем индивидуалног превоза (путничких аутомобила) кроз повећање мобилности становништва, доступности и атрактивности услуга јавног превоза путника и/или робе у друмском и железничком саобраћају, а у складу са ЕУ прописима, стандардима и праксом.

И ова реформа се састоји из две мере од којих је прва унапређење система међумесног друмског транспорта путника са циљем подизање нивоа квалитета пружања услуга у друмском саобраћају у складу

са ЕУ прописима, док је друга унапређење железничке инфраструктуре чији је циљ повећање броја путника и робе у железничком саобраћају.

Нацртом ЕРП-а људски капитал и социјалне политике обухватају област образовања и вештине, затим запошљавање и тржиште рада, социјалну заштиту и инклузију, као и област здравствене заштите.

И овде су предвиђене две структурне реформа од којих се једна тиче

образовања за одрживи развој и радну спремност, а друга унапређења услпова за веће учешће младих на тржишту рада.

Циљ прве реформе у области људски капитал и социјалне политике је повећање релевантности система образовања кроз вишедимензионалну усмереност на учење повезано са практичним радом, чиме се обезбеђује ефикаснији одговор система образовања на потребе привреде и на запошљивост.

Ова реформа ће се спроводити кроз две мере и то квалификације оријентисане према потребама тржишта рада и унапређење услова за развој знања и вештина у систему образовања.

Циљ друге реформе у овој области је унапређење положаја младих на тржишту рада, путем обезбеђења лакшег прелазака младих из образовања на подручје рада, као и  превентивно спречити прелазак младих у НЕЕТ статус (нису запослени, нису у процесу образовања или обуке) спровођењем активности досезања и активације оних који се налазе ван система.

И ова структурна реформа се састоји из две мере а то су пилотирање гаранције за младе и развијање интегрисаних услуга за младе на локалном нивоу.

Нацрт ЕРП-а је објављен на сајту Министарста финансија, Републичког секретаријата за јавне политике и портала Е-консултације биће на јавном увиду до 30. новембра до када сви заинтересовани могу на електронску адресу: [email protected] да доставе своје коментаре и сугестије.

Аутор:
Пошаљите коментар