СРБИ И ДАЉЕ НАЈВИШЕ ВОЛЕ ДИЗЕЛАШЕ Купују аутомобиле више кубикаже; ЕВО КОЈЕ СУ ТРЕНУТНЕ ЦЕНЕ ПОЛОВЊАКА

Навике купаца половњака у Србији углавном се много не мењају па је у прва четири месеца ове године продато укупно 43.290 половних аутомобила из увоза.
1
Фото: Дневник/Pixabay.com

Од тог броја највише је аитомобила старијих од 10 година - више од 65 одсто, а домаћи купци се и даље чешће долучују за куповину возила с дизел-моторима, показала је  анализа сајта Половни аутомобили. 

- Број продатих половних возила ове године је на нивоу продајних резултата из истог периода прошле године - рекао је за Дневник Петар Величковић са сајта Половни аутомобили. - Анализа је потврдила и да су купци половњака у Србији и дае више окренути аутомобилима с дизел агрегатима јер они чине преко 63 одсто свих продатих половних возила из увоза у прва четири месеца. То је нешто што је на нашем тржишту присутно већ годинама уназад јер је код купаца укорењено мишљење да су дизелаши дугорочно исплативији од бензинаца. Аутомобили с бензинским моторима тренутно чине око 30 одсто продатих половњака.

30 одсто продатих половњака бензинци
Фото: Дневник

По његовим речима, постепено се повећава и понуда половних електричних аутомобила, па се тако на сајту Половни аутомобили налази преко 400 половњака с погоном на струју. 

- Закључно с последњим даном априла, у Србији је продато 224 потпуно електричних половних возила, што је за 100 више у односу на исти период прошле године и ту је видљиво да се ситуација полако мења. Наравно, уз раст понуде, расте и потражња за половним електричним аутомобилима - каже Величковић.  

Анализа је показала и да се купци половњака одлучују за аутомобиле више кубикаже јер трећину половњака који су први пут регистровани од почетка године до 1. маја има запремину мотора између 1.800 и 2.000 кубика. 

65  одсто аутомобила старије од 10 година
Фото: Дневник

- Од почетка године до 1. маја преко 14.000 половњака, који су први пут регистровани, односно њих 34 одсто, имају запремину мотора од 1.800 до 2.000 кубика. Нешто више од 9.000 половњака продатих у том периоду, односно 22 одсто, имају запремину мотора од 1.500 до 1.800. Када је реч о годишту продатих половних аутомобила и даље се највише купују аутомобили из увоза произведени између 2008. и 2012. године - истиче Величковић. 

Колико новца треба издвијити за половни аутомобил зависи од много фактора, али је извесно да је понуда на сајту Половни аутомобили добра јер је ту преко 22.000 половњака ових годишта. Цене су веома разнолике - од око 3.000 евра, али и оних за које треба и више од 18.000 евра.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.0403
Најновије вести