overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Поповић: Русија отворена за сарадњу у ИТ сектору

24.08.2017. 14:37 15:24
Пише:
Извор: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

МОСКВА: Министар за иновације и технологију Ненад Поповић састао се данас у Москви са руским министром за везе и масовне комуникације Николајем Никифоровим и најавио скоро потписивање Меморандума који ће бити платформа за сарадњу српских ИТ и технолошких компанија, истраживачких института са руским.

Поповић је након састанка са руским колегом истакао да је огроман потенцијал 

економске сарадње између Србије и Русије, а посебно потенцијал који је сада неискоришћен, у сарадњи у области иновационих технологија и науци. 

Оценио је да је данашњим сусретом отпочела потпуно нова ера у развоју економских односа у иновационој делатности и новим технологијама.

"Договорили смо се да ћемо у наредном периоду потписати Меморандум о сарадњи који ће бити платформа за сву могућу сарадњу коју могу да остварују и наше младе ИТ команије и све технолошке компаније, научно истраживачки институти и академска заједница поготово у форми која би омогућила размену искустава, кадрова, обуке, образовања..." рекао је министар Поповић.

Он је указао да је Русија данас један од лидера у електронској управи, да можемо да користимо та искуства и у том смислу додао да ће нам та земља на најбољи могући начин презентовати све што је урадила на том пољу.

Како је рекао са руским колегом је разговарао и о програму дигиталне економије  и користимо њихово знање и искуство не само у сфери државних институција него пре свега у индустрији, у примени информационих технологија у конкретним индустријама, машиноградњи, роботици, електротехници, а нарочито у прехрамбеној производњи и пољопривреди. 

"Руска страна је заиста потпуно отворена за сарадњу. Спремни су да нам помогну у дигитализацији Србије, да размене своја искуства и знања и отворе све оне платформе на којима су радили последњу деценију" навео је Поповић који је назначио и да је Русија као свој приоритет за 2018. годину поставила да 70 одсто грађана користи интернет услуге државе и градова. 

Поповић сматра да размена стручњака, младих компанија, а поготово образовног кадра може много да допринесе Србији посебно у процесу дигитализације који ће се, очекује, интензивно развијати у наредним годинама.

Подвукао је да Србија има потпуно слободан приступ руском тржишту те да и ИТ компаније и технолошке компаније могу на том тржишту да услуге и прозводе продају  без царина и имају потпуно отворен приступ.

Министар је назначио и да је договорена сарадња између наших технопаркова у Београду, Нишу  и Новом саду са најмодернијим технопарковима у Москви и Татарстану, што ће, оценио је, донети много обостране користи.

"Са своје стране Влада Србије ће учинити све да омогући приступ нашим ИТ стручњацима, инжењерима на руско тржиште, а са дриуге стране министар Никифоров је изразио жељу да и њихове ИТ компаније, а поготово инвеститори дођу у Србију и траже заједничке пројекте где могу да инвестирају" рекао је Поповић.

Сигуран је и да ће младе српске технолошке компаније, истраживачки и развојни центри, а поготово инвационе компаније имати много могућности за ширење сарадње са руским компанијама, а поготово инвеститорима.

Министар је назначио и да је пренео поруку руководства Србије и захвалност Русији и председнику Руске Федерације Владимиру Путину за врло принципијелан став по питању Косова и Метохије и додао да је политичка сарадња на највишем могућем нивоу и да је сигуран да ће и у будућности бити настављена.

Аутор:
Пошаљите коментар
Поповић: Дигитализација шанса за нова радна места

Поповић: Дигитализација шанса за нова радна места

21.08.2017. 13:11 13:12