Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕ ИЗВОЗНА ШАНСА СРБИЈЕ У ЕУ У квалитету је наша предност у односу на друге

27.07.2024. 10:19 10:30
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: Секретар Удружења за сточарску производњу Привредне коморе Србије Ненад Будимовић изјавио је данас да је квалитетно свињско месо извозна шанса Србије у ЕУ, јер се у нашој земљи ГМО не користи у исхрани стоке.

Након што је ЕУ, како би спровела мере "Зелене агенде" фокус ставила на смањење сточног фонда због емисије штетних гасова које стока производи, поставља се питање да ли би то смањење грла било потенцијална извозна шанса Србије због веће потражње. 

"Није нама шанса за извоз у ЕУ због смањеног броја грла животиња у ЕУ, већ треба да буде због квалитета и чињенице да су свиње у Србији  храњене НОН ГМО храном и предлог је да се не извози сирово месо већ квалитетни производи по којима је и препозната Србија у овом сектор", рекао је Будимовић за Танјуг. 

Када је реч о последицама Афричке куге свиња и утицаја на број грла свиња, Недимовић је рекао да је у ЕУ број свиња због ове заразе смањен за око 1,3 милиона комада. 

"Афричка куга свиња је болест са којом ће цео свет имати проблем у наредном периоду дужи низ година, тако да је болест присутна само је интезитет различит. Сигурно је пао број грла свиња и у свету и код нас. У ЕУ је за годину дана смањен број свиња за око 1,3 милиона комада, тако да последице ћемо осећати и у наредном периоду", рекао је Будимовић. 

Цене свињског меса су након Ђурђевдана и ускршњих празника ове године готово преполовљене, али се дешавају повремене осцилације и поскупљења. 

Будимовић је с тим у вези рекао да цене товљеника живих свиња, неће ићи у недоглед, јер "треба мислити и о потрошачу". 

"Цене товљеника, живих свиња, неће ићи у недоглед јер треба мислити и о потрошачу који то месо треба да плати. Вероватно неће доћи ни до пада цена, али су мање осцилације могуће. Нашој индустрији је потребно месо за прераду и производе од меса, свежег меса има довољно за потрошњу. Постоје и друге врсте меса, као што је пилеће, са приступачнијом ценом, па је већ заузело прво место по потрошњи", оценио је Будимовић. 

Ипак, када је увоз у питању, како је рекао Будимовић, у Србији се не производи довољно свињског меса за сопствене потребе и та самодовољност је око 82 одсто.  

"Ми увозимо свињско месо које се користи за производе од меса. Приликом увоза се поштују све неопходне процедуре и препоруке WOAH ( европска агенција за безбедност хране и здравље животиња)", рекао је Будимовић. 

Будимовић истиче да држава мерама субвенција и  подстицаја даје доста новца, не само за произвођаче свиња већ уопште у пољопривреди. 

"Били смо сведоци последњих година, у ситуацији COVID кризе, геополитичких односа у свету  колико је значајна производња хране, када на пример, стане транспорт, а Србија има изванредне услове за узгој у сточарству и производима сточарства", рекао је Будимовић. 

Додао је да треба дефинисати произвођаче који могу да повуку ову производњу и да они имају посебан начин субвенционисања од оних газдинстава за сопствене потребе и благе вишкове. 

"Неопхоно је повећати број грла применом битних зоотехничких мера вештачког осемењавања, рад на генетици, здравље животиња - да не буде велики број угинућа живорођене прасади.  Држава ради на реализацији могућег извоза на многа тржишта, али треба имати производ", рекао је Будимовић. 

Нагласио је да че специјализована изложба EXPO 2027. бити изванредна прилика да се пласирају домаћи, квалитени производи који, како је рекао, "имају и мирис и укус". 

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕХРАМБЕНА ИНДУСТРИЈА У СРБИЈИ ЈЕ КЉУЧНА На светску пијацу највише смо извозили воће и поврће

ПРЕХРАМБЕНА ИНДУСТРИЈА У СРБИЈИ ЈЕ КЉУЧНА На светску пијацу највише смо извозили воће и поврће

23.07.2024. 09:07 09:28