light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОД ДАНАС ЛАКШЕ ДО ПОСЛА У НЕМАЧКОЈ Одлична прилика за грађане Балкана; Ево како до "карте шанси"

18.11.2023. 15:58 16:16
Пише:
Извор: ilustracija/pixabay

У Немачкој је ступила на снагу прва фаза новог закона о имиграцији радне снаге, а предвиђене промене су последица озбиљног недостатка стручних радника, што је погодност и за грађане Западног Балкана.

Циљ новог закона је да се у Немачку годишње доведе 75.000 додатних стручних радника, а у ту сврху смањене су препреке како за немачке послодавце, тако и за имигранте.

Закон садржи неколико делова који ће ступати на снагу постепено, закључно са 2024. годином, пише немачки стручни занатски лист handwerksblatt.de.

Правило која ће посебно погодовати људима са Западног Балкана је укидање одређених ограничења за такозвану регулативу за Западни Балкан, што значи да ће грађани Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Косова*, Северне Македоније и Србије имати лакши приступ немачком тржишту рада него до сада.

Према "Регулативи за Западни Балкан", држављани тих земаља и до сада су имали привилеговани приступ немачком тржишту рада, и то сваку врсту запослења и без обзира на квалификације, са изузетком послова који обавезно захтевају нострификацију.

Број одобрења са 25.000 биће повећан на 50.000

Услов за доделу визе, како се наводи у закону, било је одобрење немачке службе за запошљавање, а закон је годишње допуштао до 25.000 таквих одобрења годишње.

Истовремено, особе које поседују стручну или академску квалификацију могу да затраже њено признање у Немачкој, пише на сајту немачке владе.

Према новом закону, број одобрења за држављане Западног Балкана биће од јуна 2024. повећан са 25.000 на 50.000.

Према писању листа, када је ступила на снагу регулатива за Западни Балкан, у марту 2016. године, у Немачкој је било око 219.000 стално запослених из држава Западног Балкана, од тога 31.000 у грађевинском сектору.

У Немачкој пола милиона радника са З. Балкана

Ти бројеви су, према служби за запошљавање, до марта 2023. константно расли и према последњим подацима у Немачкој је радило 462.000 грађана Западног Балкана, од којих око 87.000 у грађевинарству.

Нова правила доносе и промене у погледу такозване плаве карте, која држављанима са високом школском спремом из земаља изван ЕУ допушта рад у Унији.

Промене се односе на смањење доње границе прихода послова који су им понуђени, а која је била услов за добијање карте. У Немачкој се посебно смањује доња граница код дефицитарних професија.

Такође, биће проширена и листа дефицитарних занимања, и у њу ће, на пример, бити укључене и професије попут стручњака и предрадника у грађевинарству или педагошких радника. У закону се наводе и ветеринари, стоматолози, фармацеути и бројна друга занимања.

„На тај начин ће више кандидата уз помоћ Плаве карте моћи да уђе у Немачку“, саопштила је Служба за запошљавање.

Нови Закон олакшава и промену делатности

Стручни радници чија је квалификација призната у Немачкој, до сада су могли да раде искључиво у својој професији, што закон мења. Служба за запошљавање навела је као пример да ће тако убудуће изучени пекар из иностранства моћи да ради и у кухињи неког ресторана.

Нове, врло дубоке промене из новог закона које се односе на запошљавање и легални боравак у Немачкој, ступиће на снагу 1. марта 2024. године, а од 1. јуна уводи се и такозвана карта шанси за тражење посла.

У њој ће кандидати за боравак и посао из трећих земаља на основу неколико критеријума сакупљати поене и на основу тога добијати радну и боравишну дозволу.

Реч је пре свега о признатим квалификацијама, али и радном искуству, знању немачког или енглеског језика, узрасту, евентуалним везама са Немачком па и неким породичним околностима, а кандидати који сакупе најмање шест поена имаће право на боравак до годину, евентуално две године дана ида у том року нађу посао.

Услови за добијање "карте шанси"

До карте шанси лако ће долазити они који су већ у земљи, а свако ко је тамо завршио школовање било ког степена добијаће је аутоматски.

Међутим, они који у Немачку тек планирају да се селе и да траже посао, мораће да испуне три од четири критеријума: Образовање (квалификација) из иностранства, радно искуство од барем три године, знање немачког или ранији боравак у Немачкој, да је млађи од 35 година.

Дневник/Курир

Аутор:
Пошаљите коментар
Директор НСЗ: Најлакше до посла занатлије, грађевинарци, медицинари, ИТ стручњаци, професори језика…

Директор НСЗ: Најлакше до посла занатлије, грађевинарци, медицинари, ИТ стручњаци, професори језика…

23.11.2021. 13:49 13:51
ТЕКТОНСКЕ ПРОМЕНЕ Мигранти преузимају тржиште рада у Немачкој! Највише долазе из ових земаља

ТЕКТОНСКЕ ПРОМЕНЕ Мигранти преузимају тржиште рада у Немачкој! Највише долазе из ових земаља

26.10.2023. 13:37 13:48