light rain
10°C
12.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нове цене меса можда стигну пред Ускрс

04.04.2022. 11:25 11:27
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Цене меса у протеклих годину дана порасле су за око 20 одсто, а за колико и када ће бити нова корекција цене, не само меса већ и прерађевина, видеће се у наредном периоду.

– Месо је у Европској унији у протеклих месец дана поскупело између 40 и 50 одсто па ће због те повишице домаћи увознице морати да коригују цене навише, а за њима ће то учинити и овдашњи кланичари, који производњу заснивању на тову домаћих товљеника– изјавио је за „Дневник“ потпредседник Привредне коморе Србије Зоран Матијевић. – Од када је почела криза у Украјини цене меса иду навише у Европи, што мора да се одрази и на домаће тржиште меса у Србији. За поскупљење меса нису само крива дешавања Руска Федерација – Украјина, већ су и знатно раније, с појавом пандемије, цене житарица и горива непрекидно расле, што је доводило и до поскупљења меса и друге хране.

150 динара килограм живе мере пилетине

Саговорник “Дневника” није желео да прогнозира колико би килограм свињетине и прерађевина могао да поскупе, али је нагласио да потрошачи могу да очекују више цене око Васкрса и 1. маја, када се месо због празновања више купује. У том поскупљењу може бити, али не мора, и свињски бут. Зависи да ли ће Уредба о ограничењу цена основних животних намирница, донета још 15. новембра 2021. године, бити продужена и после 3. маја, до када је на снази. У сваком случају, Уредбом је обухваћен само бут, чији је килограм по великим трговинским ланцима од 450 до 640 динара, а није и друго свињско месо, па увозници и кланичари немају препреку да цене меса коригују навише.

187 динара с ПДВ-ом килограм живе ваге товљеника на фармама

Килограм живе ваге товљеника, каже фармер из Лаћарка Бора Шуљманац, сада је на фармама 187 динара с ПДВ-ом, а товљеници који нису с фарми коштају 180 динара живе ваге.

– Понуда је тренутно слаба, а тако ће бити и у наредном периоду јер су многи одустали од това. Увоз меса је код нас прекомеран и то обара цену товљеника, па су фармери и оно мало крмача што је било јесенас поклали и угасили производњу – навео је Шуљманац.

Он је подвукао да нам следи период када ће месо бити скупо и због цена житарица и горива, а и због мале понуде која неће моћи да прати домаћу потражњу, упркос томе што је промет у месарама опао за десет посто од како је пре годину дана месо поскупело.

За разлику од свињетине, пилетина је била и остала најчешће куповано месо. Фармери пилића за сада се не жале на цену живе мере од 150 динара за килограм. Једино стрепе од сваке нове испоруке живинске хране која је увек скупља у односу на прошлу. Што се тиче потражње, фармер Драган Јешић из Житишта за “Дневник” каже да је добра, а под тим подразумева да нема застоја у испоруци.


Свињетину највише увозимо из Шпаније

У спољнотрговинској робној размени у 2021. години увежено је 28.767 тона свињског меса,  у вредности 60,2 милиона евра, саопштила је за „Дневник“ Привредна комора Србије. Према тренутно доступним подацима за 2022. годину, у јануару је увезено свињског меса у количини од 3.000 тона вредности шест милиона евра. Месо из увоза углавном се користи за производњу месних прерађевина. Земље, према вредности, из којих је остварен највећи увоз су: Шпанија, Мађарска, Холандија и Хрватска.


– Кланичари, чим доспе турнус, одмах преузимају живину што је за фармере одлично јер не морају да хране већ утовљене пилиће – објашњава Јешић.

Он истиче да постоје шансе да пилетина у наредном периоду буде више тражена у делу земље с муслиманским становништвом, због скупе јунетине, телетине и јагњетине. Килограм јагњетине и јунећег бута сада кошта око 1.000 динара, док се цело пиле у великим трговинским ланцима може купити по цеани од 250 динара па навише.

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар