НЕМА ИХ НИ ЗА ЛЕК За воланом НЕДОСТАЈЕ 35.000 људи! Не помаже ни плата од 3.500 евра, а ево ОДАКЛЕ је Србија „увезла“ највише возача

Огласи пуни понуда, али возача и даље недовољно. Недостаје нам готово 35.000 људи за воланом аутобуса и камиона, а чак ни плата од 3.500 евра није довољна да се јаве за посао.
k
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Због тога је Србија приморана да увози радну снагу, а директор пословног удружења Друмског саобраћаја Србијатранспорт Београд поручује да су они наша будућност.

Горан Алексић, саобраћајни инжењер и генерални директор пословног удружења Друмског саобраћаја Србијатранспорт Београд, каже за РТС да су подаци о мањку од 20.000 возача који се најчешће спомиње из 2019. године, а да је од тада ситуација додатно погоршана.

Од тада је значајно смањен прилив нових возача, тако да је ван средњих школа дошло, кроз стручну професионалну компетенцију, негде око нових хиљаду возача, а требало је око 15.000, 16.000, рекао је Алексић.

Тај мањак возача се надокнађује радницима који долазе, рецимо , из Индије.

Превозници виде да је једини начин да се то превазиђе довођење радне снаге са стране, тако да смо и ми на нашем сајту препоручили одређене респектабилне агенције које би могле да доведу раднике како би одржали делатност друмског транспорта, навео је Алексић.

Возачи који долазе из иностранства могу да раде само у унутрашњем транспорту. Алексић је задовољан њима и истиче да су они наша будућност.

Тешко да ћемо ми из домаћих ресурса њих заменити. Значи, њихова обука у наредном периоду је један од важних сегмената, рекао је Алексић.

Тридесет одсто лиценцираних возача старије од 55 година

Објашњава да имамо 170.000 лиценцираних возача, а од њих више од 50.000 старије од 55 година, а око 15.000 је млађих од 30 година.

Тек у наредном периоду се припрема још већи јаз и проблем недостатка једног важног ресурса за обављање делатности транспорта, рекао је Алексић.

Један од разлога за мали број нових возача је демографска ситуација у Србији, услед чека је и мање оних који се школују за то занимање, а, с друге стране, дошло је до већег обима раста привреде и већих захтева за превозом.

Од 2015. године до данас у међународном превозу је порасло за преко 56 одсто домаћих декларација које су и извозно-увозне, а када је транзит у питању, порасло је за преко 86 одсто, указао је Алексић.

Дневник/РТС

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести