moderate rain
13°C
05.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈАПАНСКА ФАБРИКА У ИНЂИЈИ УСКОРО ГОТОВА Владимир Гак: Нова радна места и плате изнад просека! Ово сремско место добија трг као у Лондону

04.07.2024. 10:16 11:03
Пише:
Фото: Дневник

У Инђији је у последњих осам година отворено 9.000 радних места, а за две године је пријављено 2.700 становника, сазнајемо од председника општине Владимира Гака, који за „Дневник“ открива у којој је фази изградња јапанске компаније, те да ће ово сремско место добити трг сличан оном у Лондону.

Гак подсећа да је од 2016. године индустријска зона у Инђији комплетно уређена, а кроз 26 нових инвестиција, уложена је милијарда евра. Сматра да се тиме не могу похвалити далеко већи градови од Инђије, што им је напомиње сатисфакција да наставе у том смеру, али и доказ да само географски положај није пресудан за задовољење критеријума инвеститора.

- Много смо урадили prеthodnih година. Комплетно смо уредили индустријску зону, како би смо привукли иностране инвеститоре. Трудили смо се да послујемо као одговорни домаћини. Сада се виде плодови тог рада, јер је инвестиција све више, а тренутна незапосленост је 2,4 одсто. Више од 2.700 људи је у последње две године променило пребивалиште. Они су из других општина дошли у Инђију. Реч је о Кикинди, Пироту, Зајечару и један део њих је из Ниша – каже Гак.  

Нова јапанска фабрика простираће се на 18.000 квадрата

Говорећи о иностраним инвестицијама наш саговорник је рекао да је конструкција производног погона јапанске компаније већ видљива у индустријској зони у шта су се уверили и репортери „Дневника“. Реч је како је Гак казао о другој јапанској инвестицији у Инђији ЈФЕ Схоји Србија за коју је камен темељац положен у марту месецу. У првој фази биће запослено око 120 радника, а реч је о инвестицији од 51 милион евра, коју је држава Србија помогла са 2,5 милиона евра.

- Радови теку предвиђеном динамиком. Реч је о фабрици која ће се простирати на 18.000 квадрата. Грађевински радови ће бити готови до краја године, али остаје онај део технологије и процеса производње који неће до тада бити готов. Реч је о компанији која се бави савременом технологијом произдвње делова за аутомобилску индустрију. Радници ће имати плате значајно изнад просека. Јапанске инвестиције Инђију стављају додатно на мапу европске привреде. Тојо Тајерс је била једина инвестиција у Европи исто је и са ЈФЕ, јер таквих комапнија нема више у Европи. Јапанац не долази тамо где нису услови у граду на највећем нивуо и то јесте победа нашег града и победа нас који чинимо владајућу структуру у Инђији – казао је Гак.  

Више од 2.700 људи је у последње две године променило пребивалиште. Они су се досељавали у Инђију из Кикинде, Пирота, Зајечара, Ниша...

Подсећамо компанија ЈФЕ Схоји Србија послује у оквиру једне од водећих јапанских корпорација ЈФЕ Схоји Корпорејшн. Основана је 1954. године послује у индустрији челика, тренутно запошљава више од 8.500 људи у више од 54 погона и пословница у земљама Југоисточне Азије (АСЕАН), Кини и Северној Америци.

Корпорација Тојо Тајрес која већ увелико послује у Инђији, је прва јапанска инвестиција у овом сремском месту.  Једна је од водећих светских произвођача гума више од 70 година, са седам фабрика гума и четири фабрике ауто-делова, као и скоро 13.000 запослених широм света. 

Поред иностраних инвестицијуа није занемарљиво ни то што је у Инђији активирано неколико градилишта стамбених зграда.  Гак каже да је на повећање броја оваквих врста градилишта утицало управо то што је у последњих неколико година између осталог отворено доста радних места, те је то „повукло“ и овакву врсту инвестиција. Квадрат новоградње је од 1.350 до 1.550 евра.

Од 2016. године индустријска зона у Инђији комплетно је уређена, а у 26 нових инвестиција уложена је милијарда евра
 
Трг као у Лондону

Говорећи о новим инвестицијама гак каже да ће уређење трга које је почело пре месец и по дана бити готово у августу. Реч је о тргу који ће бити обогаћен са 31 стаблом, а красиће га фонтана. Имаће и подно осветљење. 

- Паркић који је постојао није више пратио тренд и развој Инђије. Било је апсолутно време да се нешто уради. Водили смо значајно рачуна о зеленилу. Имамо више од 30 стабала која ће се налазити на тргу.  Већ је прецизирано пројектом да је то стабло пречника 25 центиметара, а 4, 5 метра минималне висине. Реч је о стаблима која су стара готово три године. Било је замерки да се ради о тргу који је сличан оном у Лондону. Ако је добар у Лондону, ми смо поносни што ће бити у Инђији – каже Гак. 

Очекује да ће радови бити завршени крајем августа, али с обзиром на динамику можда буде завршен и раније. 

Вредност инвстиције је 118 милиона динара,  а како каже Гак нови трг ће драстично променити амбијент самог центра града. 

Нове инвестиције у Инђији које ће променити ток привреде у Србији 

- Прижељкујемо да се једна озбиљна фабрика пронађе у индустријској зони која би требала да буде поред јапанске инвестиције. Држава је купила 380 хектара, за пре свега аутомоблску индустрију. Говоримо о пројекту који је значајан за Србију и који ће променити читав ток привреде у држави. Говорим о инвестцији која треба да има 5.000 запослених. Преговарамо са неколико великих имена аутомобилске индстурије али не смемо још да откиривамо имена – рекао је Гак за „Дневник“.

Прижељкују, каже Гак  да се једна озбиљна фабрика пронађе у индустријској зони која би требала да буде поред нове јапанске инвестиције

Подсетио је и на то да су били преговори и са Волвом, али да се пројекат није реализовао због односа Украјине и Русије.  

- Није тајна да смо преговарали са Волвом. Били смо на корак да завршимо инвестицију и да Волво читаву производњу електричних возила стационира у Инђији.  Нисмо то реализовали али смо у преговорима са неким другим брендовима аутомобилске индустрије о којима сада не можемо говорити, али ће у наредном периоду детаљи о томе бити познати – рекао је Гак. 

 

С. Аничић Илић

Фото: В. Фифа

Аутор:
Пошаљите коментар
ИНЂИЈА КОРАК БЛИЖЕ ОСТВАРЕЊУ ВЕЛИКОГ ТУРИСТИЧКОГ ПРОЈЕКТА Потекла термална вода за аква-парк „Панонске терме”

ИНЂИЈА КОРАК БЛИЖЕ ОСТВАРЕЊУ ВЕЛИКОГ ТУРИСТИЧКОГ ПРОЈЕКТА Потекла термална вода за аква-парк „Панонске терме”

20.06.2024. 09:03 09:24
(ФОТО) ИНЂИЈА НА СВЕТСКОЈ ПРИВРЕДНОЈ МАПИ Из Кине стигао први теретни вагон у Срем

(ФОТО) ИНЂИЈА НА СВЕТСКОЈ ПРИВРЕДНОЈ МАПИ Из Кине стигао први теретни вагон у Срем

17.04.2024. 09:19 09:45