overcast clouds
10°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ДНЕВНИК САЗНАЈЕ: УСКОРО МЕГА ФАБРИКА У СУБОТИЦИ; Српске батерије су будућност зелене енергије; Извоз орјентисан ка ЕУ и Америци

08.07.2024. 09:24 10:05
Пише:
Фото: С. Иршевић

На северу Србије, Суботица постаје епицентар технолошке иновације. Компанија “ЕлевенЕс” отворила је прву фабрику за производњу ЛФП (литијум-гвоздено-фосфатних) батерија не само у Србији, већ и у целој Европи и Америци овог типа.

Овај подухват поставља нашу земљу на мапу глобалних лидера у производњи одрживих енергетских решења.

На простору некадашњег гиганта месне индустрије „29.новембра” никла је фабрика „ЕлевенЕс”. ЛФП батерије, произведене без никла и кобалта, представљају будућност зелене енергије. Оне нуде троструку предност: већу одрживост, повећану безбедност и ниже трошкове. 

Немања Микаћ, вођа пројекта и директор фирме “ЕлевенЕс” каже за „Дневник” да је ово пилот фаза производње где шаљу узорке разним произвођачима аутомобила, аутобуса и камиона. „Наше батерије се користе и за ветроелектране и соларне паркове”, појашњава Микаћ.

110 људи из 21 земље ради у фабрици

Тренутно у фабрици ради 110 људи из 21 земље, што сведочи о глобалном карактеру овог подухвата. 

„Ово знање не постоји у Србији, не постоји ни у Европи. Имамо запослене из Индије, Турске, Кине и разних делова Европе,” истиче Микаћ.

„ЕлевенЕс” отвара врата прве европске фабрике ЛФП батерија, најављујући мега и гига пројекте

Планови за будућност су амбициозни. „Мега фабрика значи 1.000 мегават часова.То је количина батерија која ће да се производи. Ми ћемо запослити још око 200 нових људи ,а инвестиција је у вредности 80.милиона евра”, рекао је Немања Микаћ, вођа пројекта и директор фирме “ЕлевенЕс”.

- Пошто постоји уговор о поверљивости незгодно је да се прича о повратним информацима са корисницима, а цитараћу председника „веома је добар феедбацк”. Односно, имамо позитивне резултате и батерија ради и сада се подешавају детаљи како би она била спремна за мега фабрику односно серијску производњу. Следећи корак нам је мега фабрика која почиње са градњом крајем ове године. Идеја је да већ следеће године имамо мега фабрику у производњи, што би била прва мега фабрика овог типа на овим просторима- најављује Микаћ. Дугорочни планови су још импресивнији.  „За касније имамо веће планове - три гига фабрике, где би укупан ‘футпринт’ свих тих фабрика био неколико милијарди евра, а укупно би било запослено преко 20.000 људи,” открива Микаћ.

Батерије налазе примену у електричним аутомобилима, багерима, аутобусима, камионима и стационарним системима за складиштење енергије

Производња је у потпуности оријентисана ка извозу, првенствено за тржишта ЕУ и Америке. Батерије налазе примену у електричним аутомобилима, багерима, аутобусима, камионима и стационарним системима за складиштење енергије.

Иако је прерано говорити о конкретним резултатима због уговора о поверљивости, Микаћ преноси позитивне повратне информације од корисника. „Батерија ради, а сада се подешавају детаљи како би она била спремна за мега фабрику, односно серијску производњу,” каже он.

Мега фабрика значи 1.000 мегават часова. То је количина батерија која ће да се производи. Ми ћемо запослити још око 200 нових људи, а инвестиција је у вредности  80 милиона евра”, рекао је Немања Микаћ, вођа пројекта и директор фирме “ЕлевенЕс”

“ЕлевенЕс” се припрема за будућност енергетског сектора. „Све што радимо производимо за масовну производњу од 2026. године па надаље, а прави бум очекујемо од 2027. до 2030. године,” најављује Микаћ.

Овај пројекат није само индустријски подухват - он представља кључни корак ка чистијој, зеленијој и енергетски ефикаснијој будућности. Са Суботицом као центром иновације, Србија се позиционира као важан играч у глобалној транзицији ка одрживим изворима енергије.

Текст и фото: Сандра Иршевић

 

Аутор:
Пошаљите коментар
И СРБИ СВЕ ВИШЕ ВОЛЕ ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА Четвероточкаши на батерије јуре српским друмовима

И СРБИ СВЕ ВИШЕ ВОЛЕ ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА Четвероточкаши на батерије јуре српским друмовима

08.12.2023. 09:37 09:49
СРБИН С ВЕШТАЧКИМ СРЦЕМ Најдуже на свету живи без свог срца, на батерије и уз аларм, доктори кажу ЧУДО!

СРБИН С ВЕШТАЧКИМ СРЦЕМ Најдуже на свету живи без свог срца, на батерије и уз аларм, доктори кажу ЧУДО!

16.10.2023. 08:09 08:23