light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дуално образовање: Посао одмах добије 69 одсто ученика који су учили уз рад

18.01.2023. 09:05 09:12
Пише:
Извор: Ilustracija/pixabay.com

Дуално образовање је будућност у коју треба улагати, а приоритет за годину пред нама је да се интегришу и формално и неформално образовање и да се иде у сусрет привреди још активније, рекла је в.д. директора Канцеларије за дуално образовање Габријела Грујић.

Циљ нам је да заједно са Агенцијом за квалификације и заводом за унапређење образовања доносимо нове стандарде да се реферишемо и у односу на формално дуално образовање, али и у односу на обуке”, рекла је Грујић. Додала је да дуално образовање доноси додатни квалитет осигуран за све младе на нивоу средњег и високог образовања.

„Млади кроз ову платформу могу да уче на два места, отворена су им врата учења у компанијама и процес учења кроз рад постаје део студијског програма. Модел је добровољан и велики број ученика се уписује на овај модел образовања, нарочито када уписују средњу школу”, објаснила је она. 

Како је истакла, важан податак јесте то да је од прошле године чак 4.060 студената активно у системну дуалног образовања.

„То значи да су ову платформу препознали као огроман бенефит за своје будуће запошљавање”, истакла је Грујић. Додала је да када почне процес учења кроз рад у компанији то значи да су, поред стручних компетенција, полазници интегрисали и знање и вештине из праксе. 


Знање узимамо од најбољих

„Имали смо срећу да учимо од најбољих, у Швајцарској, Аустрији и Немачкој је развијен дуални модел образовања и доноси велики бенефит привреди, али и младима који очекују од таквог система образовања да се брзо и запосле”, казала је Грујић. Истакла је да је на помоћи захвална председнику Србије, који је препознао значај дуалног образовања и који је од 2016. године успео да обезбеди сарадњу са експертом Урсулом Ренел.

„Кроз пројекат са швајцарском владом потписали смо нови меморандум и у наредне четири године имаћемо значајне измене Закона о дуалном образовању”, рекла је Грујић.


Истакла је да је значајан податак да између 700 и 800 компанија отвара врата за праксу онима који школу завршавају по дуалном принципу образовања. „Још је значајније које су то компаније и да ми имамо развојну привреду. Од 7. октобра 2022. године имамо отворену фабрику у Старој Пазови МТУ најсавременији погон за репарацију мотора, нови погон компаније „Грунер„ у Власотинцима, „Ривијан„ у Београду, „Тојотајер„ у Инђији. Говоримо о компанијама које у својим образовним потребама имају високе технологије”, наводи. 

Према њеним речима, закони, регулативе и остала статешка документа су усклађени са развојном привредом Србије. „Орјентисани смо и ка малим и средњим предузећима како бисмо и њима помогли да напредују у свом пословању у будућности”, каже она. Наводи да је интересантно да се ове године за занимање бравар - заваривач, по дуалном моделу образовања, пријавило 26 одсто од укупног броја заинтересованих ученика, док је њих13 одсто заинтересовано за профил техничара мехатронике. Наглашава да су међу будућим ђацима и студентима популарни и сви профили из развојне авиоиндустрије. Подсећа да је приоритет Канцеларије да се интегришу и формално и неформално образовање. „Циљ је и да се иде у сусрет привреди још активније, али и да се реферишемо у односу на обуке. 

Диплома је важна, али важно је и да сертификат за свеукупне квалификације или за део квалификација буде признат, да подржимо признавање prеthodnog учења да људима кроз подзаконски акт омогућимо да могу да стекну сертификат за знања која су стекли у одређеним компанијама, а нису имали прилике да се за одређену област формално образују”, објашњава Грујић. 

Према речима Грујића, преквалификација и доквалификација ће бити веома актуелне у тренинг центрима. Према подацима из ЈИСП (Јединствени информациони систем просвете), 68,92 одсто ученика из дуалног образовања запослило се одмах по завршетку школовања, док је по класичном моделу запослено њих 41,83 одсто. Просечна плата средњошколаца по дуалном моделу је 80.441 динар, а по класичном 65.361 динар. До сада је акредитовано 36 студијских програма по дуалном моделу, који се реализују на 10 високошколских установа, у сарадњи са 95 компанија.

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар