overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Директор НТП НС Небојша Дракулић: Иновативна заједница сјајних идеја

15.01.2023. 15:53 15:57
Пише:
Извор: Nebojša Drakulić/Dnevnik (Radivoj Hadžić)

НОВИ САД: Научно-технолошки парк у Новом Саду, најмлађи у држави, у децембру је обележио прву годину од отварања врата за компаније и стартапе, а директор Небојша Дракулић за "Дневник" објашњава шта се крије иза овог назива и зграде од стакла и бетона на углу Булевара цара Лазара и Фрушкогорске улице. Уједно, Дракулић открива и разлоге зашто је 19.000 квадрата мало за све оне који би да послују на овој адреси.

Шта је заправо Научно-технолошки парк у Новом Саду?

- Научно-технолошки парк Нови Сад, чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина, сагледавамо најпре као место сјајних идеја и као иновативну заједницу која пружа инфраструктурне и стручне услуге својим чланицама-високотехнолошким и средњетехнолошким привредним друштвима, иновационим организацијама, научно-истраживачким и високошколским установама, с циљем што брже примене и развоја нових технологија, као и ради стварања и пласмана нових производа и услуга на тржишту. Основни циљ оснивања и развоја НТП Нови Сад је убрзани технолошки развој града Новог Сада, Аутономне Покрајине Војводине и Републике Србије. Такође, НТП НС је место које стављања у фокус охрабривање младих за технопредузетништво и иновације и пружа могућност студентима да потраже додатне информације, да учествују у обукама, предавањима, курсевима и где имају прилику да потраже своју шансу за стипендирање, стручну праксу или запослење у неким од најмоћнијих компанија у Србији. НТП НС, као најмлађи парк у држави, на једном месту и на јединствен начин уједињује науку и привреду. Локација паметне зграде НТП-а, која је позиционирана у ширем  центру града Новог Сада, оријентисана ка Кампусу Универзитета је још једна значајна карика у повезивању свих чинилаца значајних за што квалитетнији развој екосистема.

Која је његова намена и сврха?

- Намена и сврха  НТП Нови Сад је да привуче домаће и стране иновативне технолошко-развојне компаније, створи услове за развој економије засноване на знању, то јест комерцијализацији иновација насталих у процесу истраживања и развоја, поспеши извоз производа и услуга са додатном вредношћу и самим тим ојача конкурентску позицију наше привреде. Паралелно са тим, НТП Нови Сад интензивно ради на стварању услова за оснивање и развој већег броја стартап предузећа. На овај начин стварају се услови за запошљавање младих високообразованих кадрова и повратак наших стручњака из иностранства, чиме ће своју економску егзистенцију остварити у Србији.


Нова зграда на видику

Говори се и о проширењу НТП-а у Новом Саду?

- Имајући у виду ограничене инфраструктурне капацитете НТП Нови Сад, биће уведене активности на ширењу мреже и јачању сета услуга виртуелним члановима, како би се додатно подстакао развој иновативног сектора и утицај иновација проширио ван ограниченог капацитета објекта НТП Нови Сад. Услед велике заинтересованости за чланство, „Научно- технолшки парк Нови Сад“ д.о.о. је у 2022. години покренуо израду планске документације, која ће обезбедити плански предуслов за изградњу још једног објекта Научно-технолошког парка. У 2023. години, након усвојених измена Плана детаљне регулације Универзитетског комплекса у Новом Саду, обезбеђена је израда и пројектне документације за изградњу нове зграде парка, чиме ће се проширити капацитети институције. Планирана нова зграда је предвиђена на парцели у Универзитеском кампусу, која је у својини АПВ. Изградња нове зграде Парка ће омогућити и другим компанијама и стартаповима чланство у Парку, с обзиром да постојећи капацитети нису довољни за све заинтересоване.


Ко су чланице НТП-а и колико их данас има и на који начин се постаје члан

- Од септембра 2021. године НТП НС расписао је укупно пет јавних позива за пријем чланица: три јавна позива за технолошко-развојне компаније и два јавна позива за стартап компаније и тимове. Као резултат расписаних јавних позива, данас НТП НС броји укупно 29 чланица: од тога два Института, 11 технолошко-развојних компанија и 16 стартап компанија. У НТП НС налазе се два научно-истраживачка института: Институт за вештачку интелигенцију, који се бави истраживањима која се односе на примену  вештачке интелигенције у различитим областима и Истраживачко-развојни институт за информационе технологије биосистема "Биосенс", који развијају информационе технологије биосистема. У области аутомотив индустрије делатност обављају четири чланице, компаније које се баве развојем и применом иновативних решења у овој области и послују на свим континентима: Норма Група LLC, Цонтинентал Аутомотиве Сербиа, ЗФ Сербиа и Новелиц. У области развоја софтверских производа и пружања услуга наше чланице су: Вега ИТ, Schneider Елецтриц, Ланацо, Syrmia, Plassido, Опен Fyle и компанија 3Латерал из индустрије компјутерских игара. НТП НС као део шире институционалне подршке развоју привреде, засноване на иновацијама, са поносом представља и своје стартап компаније, које се налазе у различитим фазама развоја, али са истим заједничким циљем - да кроз креирање нових иновативних решења допринесу унапређењу домаће економије и квалитету живота у целој друштвеној заједници. Сходно одредбама закљученог уговора са чланицама, стручна комисија основана од стране НТП НС једном годишње реализује евалуацију, односно континуирани мониторинг напретка чланица који су у НТП Нови Сад, а у правцу оцене постављених пројектних циљева. С обзиром на изузетно велико интересовање за чланство у НТП НС, желим да најавим да ће НТП НС крајем јануара расписати отворени јавни позив и за технолошко - развојне компаније и за стартап компаније за чланство у НТП НС, које могу, уколико испуне конкурсне услове, допринети развоју иновационог екосистема у региону и развити моделе и активности који ће допринети развоју економије засноване на знању.

Да ли постоје неки мерљиви показатељи утицаја НТП-а на раст привреде у граду и покрајини?

- Већ у првој години пословања чланице НТП НС запослиле су око 1.000 високообразованих стручњака из области информационих технологија. Постоји, за сад, званичан податак на нивоу државе да је извоз српског ИТ-ја у 2022. години премашио две и по милијарде евра, од чега је суфицит преко 1,5 милијарде евра, а да је у протеклих годину дана свако друго ново радно место било у ИТ сектору. За овај раст и све већу популарност поменуте индустрије заслужни су највећој мери научно-технолошки паркови.

Који су планови НТП-а и каква је његова будућност?

- Научно-технолошки парк Нови Сад ће и у 2023. години наставити са реализацијом Јавног позива технолошко-развојним компанијама и стартап компанијама за чланство у НТП НС, уз континуирани мониторинг напретка чланица које су већ у НТП НС, интензивно радити на идентификацији субјеката који могу допринети развоју иновационог екосистема у региону, из приватног сектора, јавног сектора, научно-истраживачког сектора, укључујући и физичка лица, и развити моделе и активности који ће поспешити сарадњу међу њима и који ће допринети развоју економије засноване на знању, а такође идентификовати и приоритетне потребе кључних циљних група и заинтересованих страна и у складу са тим дефинисати приоритетне активности НТП Нови Сад у области развоја иновационог екосистема.

Светозар Крстић

Аутор:
Пошаљите коментар
Научно-технолошки парк Нови Сад обележио прву годишњицу рада

Научно-технолошки парк Нови Сад обележио прву годишњицу рада

09.12.2022. 15:36 15:38