broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Једнособан стан у Зрењанину за 3.600 евра

01.08.2017. 20:43 20:49
Пише:
Извор: Зрењанин Фото: Дневник.рс/Б. Лучић

Протеклих дана многе војвођанске општине расписале су огласе за јавно надметање за продају или давање у закуп непокретности на њиховој територији, а оглас о отуђењу непокретности из јавне својине Републике Србије у Кикинди расписала је и Републичка дирекција за имовину.

Наиме, Дирекција је објавила оглас за продају непокретности из јавне својине Србије у Кикинди ,и то пословног простора у Улици хајдук Вељковој 27, површине 89 квадратних метара по почетној цени од 36.168,26 евра. Град Зрењанин прикупља писмене понуде за продају пословних простора и станова који су у јавној својини тог града. Тако је почетна цена за пословни простора од седам просторија здравства, површине 205 квадрата, 102.500 евра, а за пословни простор од 76 квадрата 34.200 евра.

За једнособан стан од 36 квадрата почетна цена је свега 3.600 евра, док је за једнособан стан од 30 квадратних метара она само 3.000.

Општина Нова Црња продаје неизграђено грађевинско земљиште у јавној својини те локалне самоуправе од три хектара по почетној цени од 3.300.000 динара, а на њему се могу градити производни и пословни објекти. Намена земљиште које се продаје, наведено је у огласу, биће промењена с обрадивог пољопривредног земљишта у грађевинско.

Председник општине Рума објавио је три огласа о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини ради изградње у Руми. Тако се продаје пашњак 2. класе површине 57 ари и 45 квадратних метара – градско грађевинсако земљиште с основном наменом радна зона, по почетној цени од 3.504.450 динара.

За грађевинско земљиште изван грађевинског рејона – а реч је о њиви 1. класе – површине два хектара, почетна цена је 12.200.000 динара, а намењено је за изградњу производних, складишних и пословних и пратећих објеката, као и објеката за потребе инфраструктуре. Продаје се и 15 ари и 63 квадратна метра градског грађевинског земљишта – две њиве 1. класе – с основном наменом радне зоне по почетној цени од 1.563.430 динара. Иначе, све почетне цене грађевинског земљишта које се продаје утврђене су на основу података Министарства финансија – Пореска управа – филијала Рума од 18. јула ове године.

Неке војвођанске локалне самоуправе одлучиле су да део своје имовине понуде у закуп путем јавног надметања.

Тако Град Сомбор даје у закуп 19 апотека, како оних у Сомбору, тако и у Бездану, Стапару, Кљајићеву, Светозару Милетићу, Станишићу, Чонопљи, Бачком Моноштору, Телечки, Дорослову, Бачком Брегу, Алекси Шантићу.

Општина Апатин објавила је јавни оглас о поступку лицитације за давање у закуп својих непокретности у том граду, али и у Купусини, Сонти, Свилојеву и Пригревици. Непокретности које нуди апатинска општина дају се у закуп на десет година, а реч је о продајном простору и магацинима.

Може се очекивати да наредних недеља и месеци и друге локалне самоуправе у Војводини објаве сличне огласе о продаји или давању у закуп имовине у јавној својини општини, с обзиром на то да се полако комплетирају подаци чиме све заправо оне располажу. Наиме, посао не иде темпом којим је требало јер је Републичка дирекција за имовину очекивала да ће све локалне самоуправе до октобра прошле године преко онлајн регистра на њеном сајту доставити податке о томе чиме која општина и сама држава располажу, а то се ипак није догодило па је рок продужен до краја ове године.

Почетком ове године Дирекцији је податке о имовини доставило само 25 од укупно 176 локалних самоуправа. Општине и градови пријавили су укупно 11.174 непокретности које користе.

Након што је недавно Фискални савет Србије упозорио на то да локалне самоуправе угрожавају јавне финансије земље, али и коче привредни раст и смањују квалитет живота, сва је прилика да ће се многе од њих латити сређивања свога дворишта. Уз то, Фискални савет је устврдио да својим предузећима градови и општине дугују готово милијарду евра. Један од начина да барем део проблема реше јесте да продају или дају у закуп оно што не користе и од чега немају финансијске користи и да тај новац усмере на развој локалне самоуправе и привлачење нових инвеститора.

Љ. Малешевић

Аутор:
Пошаљите коментар