overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВЕШТАЧКА ИСТИНА И ТЕХНОЛОГИЈА ДИПФЕЈКА Сајбер насиље без границе и одбране

27.06.2024. 17:30 10:45
Пише:
Извор: Kasperski

Људи нису свесни тога да је читава дарк веб индустрија заснована на АИ заснованој порнографији и да је жртава дигиталног насиља све више, а њихов  потенцијал је огроман, управо захваљујући недовољно развијеној вештачкој интелигенцији, с великом моћи, и премало искуства, коју можемо преварити да уради незамисливо лоше ствари.

У Србији су недавно разоткривена мрежа са десетинама хиљада профила у затвореним групама на Телеграму, које су делиле фотографије девојака, жена, пријатељица, сестара, мајки, ћерки – у порнографске сврхе. А многе од тих слика, претпоставља се, дело су вештачке интелигенције.

 Шта можемо да урадимо да упутимо људе на то да обрате пажњу на чињеницу да свако данас може да постане жртва?

- Људи су све више свесни тога да постоје страшне злоупотребе вештачке интелигенције и у области људских права, нарочито кад су у питању жене, јер оне чине 90 посто жртава осветничке порнографије, а нарочито АИ порнографије – каже Мадлен Јаницкиј, с Универзитетског колеџа у Лондону, с којом смо имали прилику да разговарамо на тему такозване вештачке истине и осветничке АИ порнографије. Специјализована је за компјутерске друштвене науке, а њено тренутно истраживање се фокусира на коришћење НЛП-а и других рачунарских метода за препознавање злостављања олакшаног технологијом.

– Свет се коначно покренуо после скандала с лажним порно-снимком највеће светске поп звезде Тејлор Свифт – каже.

Међутим, како истиче Јаницкиј, важно је да укажемо јавности да такво понашање дубоко утиче на жртву.

- Важно је допрети до што више људи. Медији у томе имају важну улогу. Што више људи о томе буду разговарали, мање ће њих такве снимке схватати као забаву, а рашће број оних који ће увиђати да није у реду делити такав материјал, чак и кад знате да је лажан – поручује Мадлен.

Прва реакција жена, жртава осветничке порнографије, јесте да се повуку са друштвених мрежа. Ипак, каже наша саговорница, то није реално.

- Било је случајева да су жене долазиле у полицију и пријављивале сајбер злостављање, само да би добиле одговор „блокирај ту особу“. Али, ако га блокираш (најчешће су у питању мушкарци), он ће само да отвори нови рачун. Не можеш да блокираш све, а не помаже ни да им надлежни предлажу да искључи све компјутере, телефоне, таблете, паметне сатове, јер ће се тако људи искључити из мреже подршке (родбина, пријатељи, групе подршке) из друштва уопште. То није решење, јер живимо у времену у којем су сви повезани. Мислим да је јако важно бити свестан тога које све информације о нама постоје на интернету и чему људи имају приступ. – каже Јаницкиј. - На пример, ако говоримо о друштвеним медијима, они могу у поставкама приватности видети ваше информације, могу да листају по вашим мрежама и извлаче слике и видео клипове од пре неколико година. И, још горе, ви можете бити свесни тога шта све делите на интернету, али је проблем и у томе што нисте увек ви који делите информације о себи – то могу учинити и други људи случајно или намерно. 


Свака десета девојка жртва

Истраживања показују да је међу младима нормализовано агресивно онлајн понашање, као и да је 12 посто девојака старих 15 година и више било жртва сајбер злостављања најмање једном. Излагање сајбер злостављању оставља дугорочне последице на онлајн присуство младих жена. Одређене групе жена посебно су осетљиве на сајбер насиље. Показало се да су девојке нарочито изложене одређеним облицима сајбер насиља, као што је сајбер злостављање и злоупотреба фотографија и видеа без њихове сагласности.


- Кад говоримо о дипфејку, људи обично у глави виде смешне видео клипове с политичарима у главним улогама, али то није најчешћи дипфејк, нити су славни људи најчешће жртве. То су жене које најчешће познају особу која им то ради. У документарцу „Another Body“, студенткиње у САД деле своја искуства  осветничком порнографијом. Једна од najčеšćihh реченица је „знам ко ми је то урадио, али ништа не могу да урадим“ – истиче наша саговорница и додаје:

- Да, и деца су жртве, а нарочито забрињава лакоћа с којом се данас праве ови видео клипови. Довољно је отићи на дарк веб и ту вас чекају софтвери, системи и апликације с упутствима како да креирате лажни порно садржај. Нажалост, много је људи који у те сврхе користе слике деце, а реч је о порнографији и разним облицима насиља.

Довољно је отићи на дарк веб и ту вас чекају софтвери, системи и апликације са упутствима како да креирате лажни порно-садржај

Према речима Мадлен Јаницкиј, важно је знати да, иако је та слика вештачки генерисана, утицај који такав порнографски садржај има на особу је стваран.

- Не вреди говорити „па то ниси заиста ти“, зато што ће бити много људи који ће мислити да то јесте она. Мислим да је врло важно разумевање жртве и узимање њених страхова за озбиљно. Не желите да вам се деси да погрешно одреагујете кад неко вама близак или важан и дође и каже да је жртва дипфејк порнографије. За њу је још горе ако блиски људи не узимају ствар озбиљно, јер је у питању стварно злостављање које наноси озбиљну, па и трајну штету – закључује професорица Јаницкиј.

Ивана Радоичић

Аутор:
Пошаљите коментар
Европол: Срушен дарк маркет, највеће тржиште на дарк вебу

Европол: Срушен дарк маркет, највеће тржиште на дарк вебу

12.01.2021. 16:35 16:39
Приватни подаци корисника Фејсбука завршили на дарк вебу

Приватни подаци корисника Фејсбука завршили на дарк вебу

20.12.2019. 08:28 08:29
Европол: У 9 земаља ухапшено 288 осумњичених за трговину дрогом на дарк вебу

Европол: У 9 земаља ухапшено 288 осумњичених за трговину дрогом на дарк вебу

02.05.2023. 15:57 15:58