ПОПУЛАРНИ ГЕЏЕТИ - НОВЕ БОЛЕСТИ Суво око, упала уха, телефонски прст...

Све нам је јасније да смо своје животе потпуно подредили ритму који нам задаје коришћење мобилних телефона.
a
Фото: Pixabay

Они млађи не примећују, али они старији потпуно су свесни тога да дуготрајно гледање у екран, типкање по телефону или просто држање, могу да створе бројне здравствене проблеме. Ево и које:

ЕКРАН

Синдром сувог ока: Дуготрајно гледање у екран може смањити број трептаја, што доводи до сувоће очију, иритације, црвенила и нелагодности. Ово стање се назива синдром сувог ока и може бити изазвано смањеним лучењем суза или неправилним распоредом трептаја током рада на рачунару.

Замор очију: Интензивно гледање у екран може изазвати замор очију, што се манифестује симптомима као што су замагљен вид, тешкоће у фокусирању, осећај сувоће или пецкања, као и болови у оку или око очију. Такође, доводи до погоршања вида.

Главобоље: Дуготрајно излагање светлости екрана може изазвати напетостне главобоље или мигрене код неких људи. Ово може бити последица напетости мишића око главе и врата услед неправилног држања или неприкладне поставке осветљења на екрану.

Фото: Pixabay

Проблеми са спавањем: Експозиција плавом светлу које емитује може пореметити природни циклус спавања и смањити квалитет сна. Ово може довести до проблема са спавањем, попут несанице или лошег квалитета сна. Такође, дуготрајно излагање садржају појачава рад мозга, спречавајући га да из будног пређе у стање сна.

Емоционални стрес: Дуготрајно провођење времена испред екрана може изазвати емоционални стрес, посебно ако је рад интензиван или ако се користи технологија за друштвене мреже или конзумирање садржаја који изазива анксиозност.

СЛУШАЛИЦЕ

Otitis externa: Ово је упала спољњег уха која може бити изазвана дуготрајним ношењем слушалица, посебно ако су слушалице лоше хигијенски одржаване или ако се користе неприкладно (нпр. превисока јачина звука). Узрочници могу бити бактерије или гљивице које се могу развити у влажном окружењу слушалица.

Otitis media: Иако је мање често, дуготрајно ношење слушалица може повећати ризик од упале средњег уха (отитис медиа), нарочито ако су слушалице неправилно постављене или ако притисак слушалица ствара непријатан осећај у ушима.

Иритација коже уха: Неправилно или пречесто ношење слушалица може изазвати иритацију коже на ушима, посебно ако су слушалице направљене од материјала који не дише довољно или ако су превише стегнуте. Такође, материјали од којих су направљене могу изазвати алергију или преосетљивост коже.

Губитак слуха: Дуготрајно излагање високом нивоу звука преко слушалица може узроковати трајни или привремени губитак слуха.

Психолошки ефекти: Дуготрајно ношење слушалица може изоловати особу од околине, што може довести до осећаја изолације, депресије или анксиозности, нарочито ако се слушалице користе као начин бега од стварности.

Фото: Pixabay

ШАКА

Телефонски прст: Удубљење или неравнина на бочној страни малог прста, која се понекад назива “телефонским прстом”, може бити последица одређених фактора, укључујући и положај руке приликом држања мобилног телефона. Ово стање обично није озбиљно и често је козметичке природе, али може бити знак понављајуће механичке стимулације и притиска на кожу и ткива у том подручју. Јавља се на малом прсту, обично десне руке, који подметнемо под телефон, како бисмо га држали под одговарајућим углом

Иако удубљење на малом прсту може бити неестетски проблем, обично није знак озбиљног здравственог проблема. Ипак, пробајте да одложите кривљење свог прста, требаће вам. Зато покушајте да промените положај држања мобилног телефона повремено, како бисте растеретили притисак на истим местима.

Користите додатке попут футроле за телефон са мекшим ивицама које могу смањити трење и притисак на прсту. Редовно правите паузе током коришћења телефона и истежите прсте и руке како бисте смањили стрес на зглобовима и ткивима.

ПОВРЕДЕ

Користећи податке из 100 болница у САД, истраживачи су прегледали повреде главе и врата повезане с коришћењем мобилног телефона које су утицале на више од 2.500 људи током последњих 20 година, каже др Роберт Шмерлинг, уредник Харвард Хеалтх Публисхинга.

“Директна механичка повреда” (као што је ударање мобилним телефоном или повреда повезана с експлозијом батерије) чинила је 47 посто случајева, док су повреде повезане с коришћењем чиниле 53 посто. Оно што је занимљиво јесте да су директне повреде биле много чешће код млађих од 13 година.

Повреде директно повезане с коришћењем телефона, због дистракције током слања порука, биле су чешће код старијих особа. Док су посекотине и модрице чиниле више од половине ових случајева, 18 посто повреда биле озбиљне, укључујући и трауматску повреду мозга. Стопа ових повреда драматично је порасла од 2007. године, када су се сви залепили за нову генерацију мобилних телефона.

СМРТ

Сваке године 396 људи у САД погине у саобраћајној несрећи, изазваној дистракцијом због коришћења мобилног телефона. У потрази за сјајном фотографијом, до 2023. њих 379 селфирало се – у смрт. Најчешћи узроци су пад с висине, дављење и гушење.  А тек треба пребројати преминуле из ТикТок изазова, који су укључивали вожњу у супротном смеру, ходање по ивици крова, намерно гушење...     

Ивана Радоичић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести