light rain
18°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕ ПОМАЖИТЕ ПАВЕЛУ ДУРОВУ, ОСИМ АКО НИСТЕ НАИВНИ, ЛОПОВИ НЕ БИРАЈУ - Превара може у динарима, а добре су и криптовалуте

31.08.2024. 13:27 13:44
Пише:
Извор: AP Photo/Tatan Syuflana, File/ Kaspersky, printscreen

Преваранти помно прате друштвене промене и најновије вести како би искористили текуће теме и привукли жртве актуелним догађајима.

Стручњаци компаније Касперски недавно су открили преваранте који користе случај Павела Дурова, оснивача Телеграма. Искористивши прилику, преваранти су брзо покренули фишинг кампању нежељене поште, дистрибуирајући мејлове у којима се лажно тврди да прикупљају средства за правну одбрану Дурова и глобалну кампању подизања свести.

Тренутно су у оптицају неколико варијанти овог текста који прате сличан образац.

Наиме, преваранти се лажно представљају као организације за људска права, тврдећи да су посвећене ослобађању Павела Дурова и заштити глобалних људских права. Они позивају примаоце да допринесу циљу тако што ће уплатити донацију једном од неколико понуђених новчаника за криптовалуте, укључујући биткоин и етереум. Како Павел Дуров није најавио да тражи помоћ у прикупљању новца, сигурно је да ће овај новац завршити у рукама лопова.

Да ствар буде гора, да би заобишли филтере за нежељену пошту, преваранти мењају своје формулације, избегавају понављања и користе синониме као што су „помоћ“ и „подршка“ или „донирај“ и „прикупи“. Поред тога, име наводне организације за прикупљање средстава мења се са сваким мејлом — неки тврде да представљају Мрежу бранилаца људских права (ХРДН), док се други лажно представљају као Мрежа за заступање дигиталних права (ДРАН).

Ево како то у пракси изгледа:

Наравно, пре него што помислите да оснивачу Телеграма, тешком ко зна колико милијарди евра, уплатите који динар-долар-евро, размислите о политичкој одговорности такве акције, с обзиром на чињеницу да је Дуров оптужен за шест кривичних дела, укључујући управљање онлајн платформом у циљу обављања незаконитих трансакција организоване групе, за шта му прети 10 година затвора, а ту су и педофилске и порно групе које су размењивале и продавале фотографије својих жена, ћерки, деце и мајки. Међу њима су и групе које воде наши људи, што су с јавношћу поделиле чланице Удружења „ОснаЖене“, а резултат се још увек чека.

- Од кључног је значаја критички размишљати и извршити проверу пре донирања новца било ком пројекту - саветује Андреј Ковтун, стручњак за безбедност електронске поште у компанији Касперски. - Увек се ослањајте на званичну комуникацију и проверене изворе вести. Никада не верујте мејловима написаним на примитивном језику и у рудиментарном формату, посебно када званични тим није најавио никакве напоре за прикупљање средстава. Ваш опрез може да спречи да постанете жртва преваре.“

Да поновимо оно на чему инсистирају стручњаци компаније Касперски:

Пре него што донирате или поделите личне податке, уверите се да је захтев из званичног и поузданог извора. Проверите званичну веб страницу организације или их директно контактирајте да бисте потврдили. Ако идете на сајт, немојте кликтати на линк, већ укуцајте лепо слово по слово пешке.

Будите опрезни с мејловима или порукама које користе лошу граматику, необично форматирање или хитност. Преваранти често користе ове тактике како би створили осећај хитности, јер ћете тако имати мање времена да размислите у шта се упуштате.

Добро проверите URL адресе и адресе електронске поште: Преваранти често креирају лажне веб странице или адресе електронске поште које изгледају слично легитимним. Пажљиво прегледајте URL адресе и домене електронске поште и потражите суптилне разлике. Гледајте разлике између О и 0, између 1 и л.

Верујте само званичним комуникацијама дотичне особе или организације. Ако нисте видели јавно саопштење о прикупљању средстава или кампањи, вероватно је у питању превара.

Проверите адресу електронске поште пошиљаоца: Увек проверите адресу електронске поште пошиљаоца. У легитимној комуникацији великих организација, електронске поруке обично долазе са верификованог, званичног домена, а не са оних који пружају бесплатне услуге електронске поште. У овом конкретном случају, електронске поруке за превару су послате са разних бесплатних адреса, што је јасан знак да их нису послале реномиране организације.

И. Радоичић

Аутор:
Пошаљите коментар
МУП СРБИЈЕ УПОЗОРАВА НА ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРЕ Пазите на своје податке и новац; НЕ ДЕЛИТЕ ништа са непознатим особама

МУП СРБИЈЕ УПОЗОРАВА НА ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРЕ Пазите на своје податке и новац; НЕ ДЕЛИТЕ ништа са непознатим особама

11.08.2024. 14:30 14:39
ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРЕ ДОБИЈАЈУ НОВЕ, СУРОВЕ ОБЛИКЕ Свињокољ код „бабе из Камбоџе”

ИНТЕРНЕТ ПРЕВАРЕ ДОБИЈАЈУ НОВЕ, СУРОВЕ ОБЛИКЕ Свињокољ код „бабе из Камбоџе”

20.10.2023. 09:18 09:46
ОТКРИВАМО: ДЕВОЈАЧКА ТРОЈКА ИЗ СРБИЈЕ РАЗОТKРИЛА МРАЧНУ МРЕЖУ ПОРНОГРАФИЈЕ НА "ТЕЛЕГРАМУ" Ево ко су оне и КОЈИ СУ ЊИХОВИ САВЕТИ

ОТКРИВАМО: ДЕВОЈАЧКА ТРОЈКА ИЗ СРБИЈЕ РАЗОТKРИЛА МРАЧНУ МРЕЖУ ПОРНОГРАФИЈЕ НА "ТЕЛЕГРАМУ" Ево ко су оне и КОЈИ СУ ЊИХОВИ САВЕТИ

25.08.2024. 11:28 12:34