ЕКСПО СЕ ШИРИ, ГРАДИЋЕ СЕ И НОВИ АЕРОДРОМ Ево шта све предвиђа Генерални урбанистички план: ЗГРАДЕ НИЧУ ПО ЈУЖНОМ СРЕМУ

Пратећи смештајни капацитети у оквиру комплекса ЕКСПО 2027 после завршетка светске изложбе постаће стамбени комплекс.
1
Фото: EXPO, printscreen

Предузеће СПВ Галовица 1, једно од шест основаних за градњу објеката за светску изложбу, расписало је пре месец дана тендер за пројектовање стамбеног комплекса на којем је посао добио конзорцијум 6 фирми.

Комплекс је, како је наведено у тендеру, планиран на око 160.000 квадрата, а вишепородични стамбени објекти са пословним просторима предвиђени су на деловима неколико катастарских парцела у Сурчину на површини од готово 92.000 квадратних метара.

Оно што је занимљиво, јесте да се парцеле планиране за градњу махом налазе код Добановаца, тачније тик изнад Добановачког забрана, дакле близу ловишта и такозване нове државне виле срушене током бомбардовања 1999. године, док је једна лоцирана и у Бољевцима.

Прегледом парцела у катастру уочавају се већ и трасе улица у и око будућег стамбеног комплекса.

То практично значи да ће се читав комплекс ЕКСПО 2027 простирати много шире него како најављено - око будућег Националног стадиона.

Фото: EXPO, printscreen

Подручје око Добановаца је, иначе, у појачаном фокусу урбаниста и инвеститора последних неколико година. Наиме, североисточно од овог сурчинског насеља планирана је и градња мегакомплекса Сингидунум на 2,5 милиона квадрата, који ће према замисли инвеститора, предузећа Singidunum building, имати привредни парк за напредне технологије, 2.800 станова, школе, вртиће...

Нацртом плана генералне регулације шинских система у Београду са елементима детаљне разраде железничке пруге од Земунског поља до реке Саве-Етапа 1-деоница Земунско поље-Национални стадион, предвиђено је да траса пролази кроз овај будући комплекс. Такође, према Нацрту Просторног плана Србије од 2021. до 2035. године, код Добановаца је у плану градња међународног аеродрома, тачније на 10 км западно од аеродрома Никола Тесла, 24 км од Београда у непосредној близини ауто-пута Е70 на потезу Грмовац - Добановци - Деч.

Аеродромски комплекс би према том документу требало да буде површине око 1.100 хектара, са три полетно-слетне стазе, два путничка терминала, два робна терминала, логистичком и слободном царинском зоном, модерном навигационом опремом и системом светлосног обележавања и Кодном ознаком аеродрома 4F.

Фото: EXPO, printscreen

Уз два велика стамбено-пословна комплекса, са 1.500 станова за 4.500 становника планираних у оквиру стамбеног комплекса ЕКСПО и још 7.900 колико је планирано у Сингидунуму, Добановци ће малтене утростручити садашњи број становника (око 7.700), а уколико се у будућности ту заиста изгради и аеродром, делује да ће постати град за себе.

Курир

EUR/RSD 117.0668
Најновије вести