broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Чадеж позива дијаспору да улаже у отаџбину

10.04.2017. 12:06 12:14
Пише:
Извор: Tanjug (Sava Radovanović)

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж уверен је да нови модел рада Пословног савета за дијаспору и сарадње са дијаспором, заснован на гранском умрежавању, може да допринесе ефикаснијој реализацији идеја и конкретних пројеката наших људи из расејања и њихових заједничких пројеката са привредницима из Србије и компанијама из земаља у којима живе и послују.

Он је, у интервјуу франкфуртским “Вестима” казао да ПКС ради на укључивању што већег броја наших људи у шест гранских секција: за аграр и прехрамбену индустрију, енергетику и рударство, ИТ индустрију, трговину, туризам и хотелијерство, металску, хемијску и текстилну индустрију и за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру.

Ставови пословног света из дијаспоре драгоцени

Фокусирани на пројекте из делатности којима се иначе баве, функционалније ће се умрежавати међусобно и са привредницима из Србије, размењивати идеје и реализовати конкретне пословне аранжмане. Истовремено их позивам да искористе могућност да кроз системске секције (за инвестиције и привредни амбијент, банкарство и финансије, умрежавање пословне и академске дијаспоре и односе са јавношћу) директно иницијативама и предлозима утичу на креирање још подстицајнијег регулаторног оквира и климе за пословање и инвестирање у Србији, рекао је Чадеж.

Према његовим речима, у процесу заступања привреде биће драгоцени и ставови пословног света из дијаспоре, којој су на располагању механизми утицаја за које се Привредна комора Србије изборила кроз нови закон и предности новог, јединственог коморског система. 

Чадеж је указао да је у ПКС Међународна канцеларија алумниста са најпрестижнијих универзитета у свету, односно Центар за пренос знања и развој.

Један од заједничких пројеката Алумни центар и ПКС реализују, како наводи, у сарадњи са Централним саветом Срба у Немачкој с циљем трансфера знања у области агробизниса и ИТ технологија ка домаћој привреди.

Огромна средства, али у виду дознака 



Уз подршку ПКС, у протеклих годину дана основана је и Аустралијско-српска привредна комора и пословна удружења дијаспоре у Мађарској и Јужноафричкој Републици. Са дијаспором из Северне Америке радимо на развоју пројекта српског логистичко-дистрибутивног центра у Торонту, а разматрамо могућности за организацију скупа чији је циљ повезивање чикашких и ИТ фирми из Србије, истакао је он.



Чадеж је навео да су из дијаспоре у протеклом периоду у земљу стизала огромна средства, али у виду дознака - као помоћ рођацима, изразивши жаљење што су се наши људи који живе у иностранству на инвестиционе подухвате и сарадњу са српским привредницима теже одлучивали. 



Нису имали довољно информација или нису препознавали свој интерес. Ипак, све их је више који новцем зарађеним у иностранству граде успешне бизнисе у Србији.

Ужичанин Раде Љубојевић, власник Сирогојно компани, са 2.000 коопераната у свом ланцу и 300 жена плетиља, највећи је извозник смрзнутог и сушеног воћа и ручно рађених џемпера. Крагујевачка компанија 'Милановић инжењеринг', власника Братислава Милановића, објаснио је он.



Када је реч о јунском Свесрпском самиту у Швајцарској, Чадеж је казао да је прошле године ова манифестација по први пут одржана ван земље и да је то један од конкретних пројеката за повезивање пословне и академске дијаспоре међусобно и са организацијама из Србије.



Заједно смо радили, анимирајући и компаније из земље и из дијаспоре, али и наше научнике, инжењере, професоре, уметнике, новинаре. Посебно је значајно умрежавање предузећа које послују у Србији и компанија наших људи из дијаспоре и њихових пословних партнера. Због могућности успостављања директних пословних контаката, посебан квалитет прошлогодишњег јунског самита био сајамски део програма.

Очекујемо да ће други Свесрпски самит, који се одржава од 2. до 4. јуна у Цириху, донети нове конкретне пројекте и пословне аранжмане, казао је председник ПКС.

Страни и домаћи инвеститори изједначени



На питање да ли ће наши људи у расејању добити повластице и које уколико одлуче да уложе у матицу указао је да су Законом о улагањима из 2015, по свим стандардима међународног инвестиционог права, изједначени су домаћи и страни инвеститори. 



На основу закона донета је нова Уредба о државним подстицајима на које имају право сви инвеститори, независно од тога да ли капитал улажу из земље или иностранства и који су, као што је познато, најстимулативнији у региону.

При томе, инвеститори из дијаспоре могу да рачунају на посебну подршку новог, јединственог коморског система Србије у свим фазама - од идеје до реализације инвестиционог пројеката и на свим нивоима од националног до локалног. У сарадњи са УНДП-ом, Привредна комора Србије припрема пројекат формирања Диаспора Home Office са задатком да олакша и пружи помоћ и подршку реализацији инвестиција из дијаспоре, истакао је Чадеж.

Такође је указао и да предузећа из Србије, ако се повежу са компанијама из ЕУ, имају веће могућности да добију средства из европских фондова.



Осим што имају могућност да заједнички конкуришу са домаћим предузећима, представници наше дијаспоре могу да помогну и у повезивању наше привреде са другим компанијама из земаља у којима живе и послују. То је управо и наша препорука домаћим фирмама.

Повезане с компанијама из земаља чланица ЕУ, имаће и бољи приступ европским средствима, а фондови и програми који су нам сада на располагању, осим финансијске подршке привреди, представљају и једну врсту тренинга за коришћење структурних фондова којима ће Србија имати приступ по уласку у ЕУ, закључио је председник ПКС.

Аутор:
Пошаљите коментар