Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БРОНЗАНА МЕДАЉА ИЗ ЛОНДОНА: Јазачки сир међу најбољим на свету

02.12.2017. 12:32 12:34
Пише:
Фото: gorskisir.rs

НОВИ САД: До пре десетак година, када је кренула у козарство, дипломирана правница Љиљана Паушић Мојић из Јаска није ништа знала о козама, али је уз велики рад и непрестано усавршавање, постигла и велики успех.

Наиме, из Лондона је стигло међународно признање за протеклу деценију пуну рада и сталног учења: сир произведен у њеној мини-млекари „Горски” добио је бронзану медаљу на највећем међународном такмичењу произвођача сира.

„У јакој конкуренцији у Великој Британији 250 судија оцењивало је узорке чак 3.000 сирева из 35 земаља“, каже Љиљана Паушић Мојић.

Објашњава да се на том такмичењу оцењују се боја, мирис, укус, текстура и конзистенција.

 „Мој производ је, захваљујући квалитету, освојио значајно признање. Мислим да је, осим за мене, сигурно и за друге произвођаче сирева из наше земље важно да своје производе понуде оцењивачким комисијама и ван Србије“, каже наша саговорница.

Указује на то да је то прво међународно признање за неки од њених производа и да је тиме потврђено да је посао у који се упустила – узгој коза и производња сира – у потпуности савладала.

„Међу такмичарима је било озбиљних произвођача сирева с вишедеценијским стажом у млекарству и знатно већим стадом од мог, које броји само 60 музних коза расе алпина. У то признање уложено је много рада и времена, безброј покушаја, пробања, дотеривања квалитета, док нисам погодила рецепт – сир без „шмека”, за који се не може из прве препознати да је од козјег млека“, каже она.

По њеним речима, догодине ће отићи у Лондон, а пре тога ће свој производ сир „горски” понудити на процену на сличном међународном такмичењу у Немачкој. 


Козарство у развоју

Последњих неколико година Војводина оживљава козарство јер су природни ресурси – пашњаци – неискоришћени, а развоју узгајања коза доприниси и све већа потражња за козјим млеком, сиром и сурутком, кажу у Покрајинском секретаријату за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Тај секретријат од 2013. године новчаним подстицајима покушава да развије козарство. Лане је новац од Покрајине добило седам млекара у којима се производи козји сир, ове године шест, а млекара „Горски” је подржана два пута.  

У протелких пет година покрајина је финасирала 52 млекаре, а  према подацима Републичког завода  за статистику на подручју АПВ лане било је  45.000 коза.


„За сада не планирам да повећавам стадо и да ширим производњу. Месечно се у Млекари „Горски” произведе око 500 килограма сира, које продајемо пре свега ресторанима високе категорије у Београду и Новом Саду, као и супермаркетима и добром снабедевним радањама здраве хране. За сада не планирам извоз сира“, каже Љиљана Паушић Мојић.

Она истиче да се, уз велики рад, и са стадом од 60 грла може добро зарадити и живети. Наиме, килограм козјег сира кошта од 1.200 динара па навише. Ипак, наглашава да се у Србији козји сир готово уопште не користи, а да би се потенцијални купци упознали с ускусом те намирнице, у склопу мини-млекаре од лане постоји дегустациона сала у којој се могу пробати производи – зрели сир, који одлежи шест до осам месеци у храстовини, халуми сир и полутврди сир с различитим зачинима.

„ У земљама Европске унији козји сир је веома цењен, тражен и уобичајен у исхрани, за разлику од Србије, па се надам да ће могућност дегустације помоћи да се и код нас слика промени и козји сир буде чешће на трпези“, истиче Љиљана Паушић Мојић.

З. Делић

Пише:
Пошаљите коментар