ИЗУЗЕТНО ВЕЛИКА ПЛАТА У РЕСТОРАНИМА НА ЗЛАТИБОРУ Никола је менаџер ресторана, открива колико зарађају конобари и кувари (ФОТО)
ЧАЈЕТИНА: Коноба у центру планине тражи кувара, а почетна плата је 170.000 динара као и додатни проценат од пазара, обезбеђен смештај или рефундиран превоз и плаћени прековремени сати
Летња туристичка сезона је на измаку, а многи сезонски радници који су трбухом за крухом отишли пут приморја, још мало и враћају се кућама. Ипак, да још увек за њих има посла сведочи и оглас из једног угоститељског објекта на Златибору, који показује да су и на овој српској планини услови можда чак и бољи него код комшија.
- Оно што пише у огласу, ми чврсто иза тога стојимо. Код нас не може да се деси ситуација да понудимо једно, а да у пракси буде другачије. Међутим, у доста случајева имамо пријаве за позицију коју нудимо, али знање, залагање, професионалност нису на нивоу којим би оправдали понуђене услове. Данас је веома тешко пронаћи квалитеног радника, нарочито у угоститељству. То је ипак непредвидљива професија, не можете увек бити сигурни да ћете завршити у тачно време, али сваки додатни радни сат је плаћен, каже менаџер конобе „Акустик“ Никола Никодијевић.
Додаје да већ дуго година ради у угиститетељству, а и сам је био један од оних који је због добре зараде отишао на приморје у Хрватску, али се вратио јер је свестан да и у Србији, ко жели да ради може и да заради. Ипак, како каже, млади у последње време као да беже од одговорности и за разлику од неких старијих генерација, као да немају адекватне радне навике.
- Немамо квалитетан образован кадар кад је у питању угоститељство, више је њих који су само приучени за те послове, а имају веома високе захтеве. Понекад разговори за посао изгледају као да они мене интервјуишу, а не ја њих. Обострано поштовање је веома важно. Код нас на Златибору ради око 30 одсто локалног становништва и чак 70 одсто људи је са стране. Ово је туристичко место, може да се заради али мора да се ради, да се плата заради и оправда поверење послодаваца. Ми то као фирма знамо да ценимо финансијски, само је питање ко колико жели да ради, истиче Никодијевић.
Искусан као угоститељски радник, Никола се још једном осврнуо и на чињеницу да је у Србији данас велики дефицит угоститељских радника, како конобара, тако и кувара, хигијеницарки, радника на рецепцији.
- Има ту доста фактора, посао није ни најмање лак. Пре свега више психички него физички. Ви данас имате људе који често на наш кадар гледа потцењивачки и то зна да заболи. Добар дан и довиђења од стране госта данас полако постају реткост и пријатно се изненадимо када то цујемо. Са друге стране јако је тешко како за послодавце, тако и за нас раднике у угоститељству, јер у време кад су сви са својим породицама на окупу, за Нову Годину, Божић, друге празнике... ми тада највише радимо, ми немамо тада слободне дане. Приватни живот јако трпи и све су то негде фактори који утичу на дефицит угоститељских радника, закључује менаџер познатог златиборског ресторана.
РИНА