Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТИЈАНА НАЈМЛАЂА ВОДЕНИЧАРКА У СРБИЈИ Вратила се из Београда и код Косјерића са супругом меље кукуруз - прави брашно као пре 100 година

03.03.2024. 14:51 15:21
Пише:
Фото: РИНА

КОСЈЕРИЋ: Када је давне 1892. Милован Јоксимовић саградио воденицу поточару у косјерићком селу Сеча Река, ни слутио није да ће га у том послу наследити његова чукунунука Тијана.

Али изгледа да бољег наследника није могао имати, јер је Тијана због дедине воденице напустила Београд и са супругом Ненадом оживела старо витло и чекетало и поточари али својој породици подарила бољи живот. Тијана је професорка француског и менадзерка, али у последњих неколико година је успешна воденичарка. Одлуку да се са супругом Ненадом врати у родни Косјерић донела је оног тренутка кад је сазнала да је трудна, и сада је сигурна да није погрешила.

- Од првог ренутка када смо ушли овде, ми смо схватили да та нематеријална вредност воденице има величину и да заправо од тога заиста можемо да живимо. Ја сам била одушевљена чињеницом да нешто што је старо у том тренутку 130 година, даје производ који је најбољег квалитета, каже за РИНУ Тијана.

Иако је воденица стара преко једног века, у њој се ништа битно није променило.Увек је била активна, али је време ипак учинило своје па ју је било потребно средити и поправити, а ту улогу је на себе преузео Тијанин супруг Ненад.

- Била је зарасла у коров такорећи, било је ту доста шибља, траве, овде иза воденице се у том моменту практично није ни могло да уђе. То је била она нека купина поарасла, коприва, не знам ни ја шта све. Није могло да се прође, али мало по мало смо крчили, косили и довели смо је у потпуно функционално стање у ком је сада, рекао је Ненад.

Марићи су онда почели са производњом брашна и ниједног тренутка нису посумњали у свој успех Знали су да имају редак производ, који је веома квалитетан.

- Када имате домаћи кукуруз осмак, који ми сејемо и гајимо, који је самлевен овде на на овом камену просто не постоји производ у овом домену који је бољи од њега. У воденици мењамо само кукуруз и сва наша брашна су без глутена, каже Тијана.

Иако су одлучни да све што се у воденици производе буде на традиционалан начин на који се радило и пре једног века, за пласирање својих производа у помоћ су ипак позвали модерне технологије и друштвене мреже.

- Инстаграм и фејсбук су нам доста помогли у продаји брашна. Наше производе сликамо и снимамо, качимо а профил и рако долази до мого људи који су заинтеросвани за куповину, људи су чули за нас. То је доста допринело да људи чују за нас, 7 До 77 године, истакла је Тијана.

(РИНА)

Пише:
Пошаљите коментар