Поморавље:Трихинелоза код три дивље и једне домаће свиње
ЈАГОДИНА: У лабораторији Ветеринарског специјалистичког института за Шумадију и Поморавље, у Јагодини, потврђено је присуство трихинелозе код узорака од три дивље и једне домаће свиње, а месо је уништено пре него што је дошло у промет и пре конзумирања, изјавио је данас Танјугу директор Института др Зоран Рашић.
Ово је време свинокоља и људи "требају обавезно након клања да изврше преглед меса на трхинелозу, јер нема везе да ли су свињу гајили у свом домаћнству или су је купили, преглед је обавезан", упозоравају ветеринари.До 1.децембра прегледано је 1.000 узорака меса на трихинелозу, а први узорак у коме је потврђена тихинелоза стигао је 19.октобра.
Месо заражене домаће свиње је са подручја општине Свилајнац, али је купљена на подручју Браничевског округа, а дивљих свиња из ловишта Ловачких удружења Свилајнац и Деспотовац, прецизирао је Рашић.Месо је уништено у Кафилерији Ветеринарске установе у Ћуприји, додао је Рашић.
Ветеринарски институт у Јагодини покрива подручје 13 општина Шумадије и Поморавља укључујући и градове Крагујевац и Јагодину и има лабораторију акредитовану по међународним стандардима."Од 25. октобра, ради веће поузданости у резултате лабораторијских анализа, вршимо смо трихиноскопски преглед меса, искључиво методом вештачка дигестија", рекао је Рашић.
Овом методом заменили смо преглед методу компресије, "са циљем повећања заштите здравља становништва али и особља које спроводи тестове", објаснио је Рашић.Метода вештачке дигестије траје дуже, око два сата, а метода компресије око пола сата, додао је Рашић и истакао да Институт, иако је метода вештачке дигестије скупља, није дизао цену прегледа меса.
Није нам био примаран комерцијални део, рекао јен он.Остала је иста цена, 470 динара, а лабораторија ради сваки дан и недељом и празницима, а узорци који се донесу до 12 сати биће прегледани истога дана.
"На преглед треба донети мишићни део дијафрагме, а могу и међуребарни и жвакаћи мишићи, тежина узорка мора бити најмање 100 грама", објаснио је, у лабораторији, сарадник за микробиологију Института Душан Симоновић.
Он је показао како функционише нова метода тирихиноскопског прегледа, и додао да је овог викенда донет на преглед велики број узорака меса."Трихинелозе има на овом подручју и неби се требали шалите, ради се о тешкој болести, која може бити фатална, и препоручујемо обавезан преглед", рекао је Рашић.
Када су кланице у питању ту немамо никаквих проблема, сви узорци се прегледају и то је апсолутно под контролом, али је проблем, кад људи кољу свиње за сопствене потребе, истакао је Рашић.Код свиње се не примећује да је болесна, изгледа савим нормално, нормално једе, напредају, када се закоље нема никаквих видљивих макроскопских знакова болеста.
"Због тога треба обавезно да се врши прегледа меса заклане свиње. Све наше амбуланте и Ветеринарске станице, су кадровски и технички опремљене за преглед меса а преглед је поуздан. Није скупо и непостоји ни један разлог да се ризикује здрваље своје и својих укућана јер је болест веома непријатна чак и опасна по живот", рекао је Рашић.
Стручњаци института подсећају да се "од једне трихинелозне свиње од око 100 килограма може инфицирати 200 људи, па и више".Носиоци паразита трихинеле спиралис су домаће и дивље животиње али ретко оболевају са видљивим знацима болести, а болест се код њих утврђује прегледм крви или биопсијом мишића, истичу ветеринари, уз напомену да су пацови најчешћи преносиоци ове болести.
Узрочници трихинелозе се уништавају термичком обрадом меса, а најчешће се људи заразе, понекад целе породице али и гости на слави па и сватови, конзумирајући кобасице и сушене шунке.