Pomoravlje:Trihineloza kod tri divlje i jedne domaće svinje
JAGODINA: U laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje, u Jagodini, potvrđeno je prisustvo trihineloze kod uzoraka od tri divlje i jedne domaće svinje, a meso je uništeno pre nego što je došlo u promet i pre konzumiranja, izjavio je danas Tanjugu direktor Instituta dr Zoran Rašić.
Ovo je vreme svinokolja i ljudi "trebaju obavezno nakon klanja da izvrše pregled mesa na trhinelozu, jer nema veze da li su svinju gajili u svom domaćnstvu ili su je kupili, pregled je obavezan", upozoravaju veterinari.Do 1.decembra pregledano je 1.000 uzoraka mesa na trihinelozu, a prvi uzorak u kome je potvrđena tihineloza stigao je 19.oktobra.
Meso zaražene domaće svinje je sa područja opštine Svilajnac, ali je kupljena na području Braničevskog okruga, a divljih svinja iz lovišta Lovačkih udruženja Svilajnac i Despotovac, precizirao je Rašić.Meso je uništeno u Kafileriji Veterinarske ustanove u Ćupriji, dodao je Rašić.
Veterinarski institut u Jagodini pokriva područje 13 opština Šumadije i Pomoravlja uključujući i gradove Kragujevac i Jagodinu i ima laboratoriju akreditovanu po međunarodnim standardima."Od 25. oktobra, radi veće pouzdanosti u rezultate laboratorijskih analiza, vršimo smo trihinoskopski pregled mesa, isključivo metodom veštačka digestija", rekao je Rašić.
Ovom metodom zamenili smo pregled metodu kompresije, "sa ciljem povećanja zaštite zdravlja stanovništva ali i osoblja koje sprovodi testove", objasnio je Rašić.Metoda veštačke digestije traje duže, oko dva sata, a metoda kompresije oko pola sata, dodao je Rašić i istakao da Institut, iako je metoda veštačke digestije skuplja, nije dizao cenu pregleda mesa.
Nije nam bio primaran komercijalni deo, rekao jen on.Ostala je ista cena, 470 dinara, a laboratorija radi svaki dan i nedeljom i praznicima, a uzorci koji se donesu do 12 sati biće pregledani istoga dana.
"Na pregled treba doneti mišićni deo dijafragme, a mogu i međurebarni i žvakaći mišići, težina uzorka mora biti najmanje 100 grama", objasnio je, u laboratoriji, saradnik za mikrobiologiju Instituta Dušan Simonović.
On je pokazao kako funkcioniše nova metoda tirihinoskopskog pregleda, i dodao da je ovog vikenda donet na pregled veliki broj uzoraka mesa."Trihineloze ima na ovom području i nebi se trebali šalite, radi se o teškoj bolesti, koja može biti fatalna, i preporučujemo obavezan pregled", rekao je Rašić.
Kada su klanice u pitanju tu nemamo nikakvih problema, svi uzorci se pregledaju i to je apsolutno pod kontrolom, ali je problem, kad ljudi kolju svinje za sopstvene potrebe, istakao je Rašić.Kod svinje se ne primećuje da je bolesna, izgleda savim normalno, normalno jede, napredaju, kada se zakolje nema nikakvih vidljivih makroskopskih znakova bolesta.
"Zbog toga treba obavezno da se vrši pregleda mesa zaklane svinje. Sve naše ambulante i Veterinarske stanice, su kadrovski i tehnički opremljene za pregled mesa a pregled je pouzdan. Nije skupo i nepostoji ni jedan razlog da se rizikuje zdrvalje svoje i svojih ukućana jer je bolest veoma neprijatna čak i opasna po život", rekao je Rašić.
Stručnjaci instituta podsećaju da se "od jedne trihinelozne svinje od oko 100 kilograma može inficirati 200 ljudi, pa i više".Nosioci parazita trihinele spiralis su domaće i divlje životinje ali retko obolevaju sa vidljivim znacima bolesti, a bolest se kod njih utvrđuje pregledm krvi ili biopsijom mišića, ističu veterinari, uz napomenu da su pacovi najčešći prenosioci ove bolesti.
Uzročnici trihineloze se uništavaju termičkom obradom mesa, a najčešće se ljudi zaraze, ponekad cele porodice ali i gosti na slavi pa i svatovi, konzumirajući kobasice i sušene šunke.