ОТХРАНИО МИЛИОНЕ Светски дан КРОМПИРА премијерно у четвртак у ГУЧИ Уз бројне специјалитете од „најјефтинијег протеина“, засвираће и ДРАГАЧЕВСКИ ТРУБАЧИ
ГУЧА: Прво обележавање Светског дана кромпира у Србији биће уприличено у четвртак, 30. маја, у Гучи, када ће, поред осталог, бити организован разговор о стању производње, прераде, продаје кромпира, најавили су данас организатори из Центра за кромпир Гуча и Еколошког друштва Драгачево.
Током догађаја биће речи и о потреби удруживања у области узгоја кромпира, а с тим у вези позване најзначајније државне, привредне и цивилне организације из Србије.
Поред стручног дела програма, ученици основне школе из Гуче рецитоваће стихове о кромпиру, док ће у најстаријој гучкој кафани "Дачо" бити организован ручак са јелима од кромпира уз драгачевске трубаче.
Организатори Светског дана кромпира у Србији, позивају угоститеље, туристичка и породична домаћинства и установе, које спремају храну широм Србије, да Светски дан кромпира обележе спремањем јела и специјалитета од кромпира, која ће послужити својим гостима, корисницима и члановима породице.
Кромпир представља најјефтинији извор угљених хидрата због чега је у многим земљама одлична алтернатива за супституисање хлебних жита (пшенице и пиринча), а ово поврће је богат извор енергије, скроба, витамина Ц, Б, Е, К, минералних материја, органских киселина и због свега наведеног има и значајну терапеутску функцију у организму, напомиње се у саопштењу.
Због таквог значаја и вредности кромпира, крајем 2023. године, Уједињене нације су прогласиле 30. мај за Светски дан кромпира.
У Србији се кромпир гаји на око 20.000 хектара с просечним приносима од 15 до 17 тона по хектару, премда бољи произвођачи остварују приносе од 40 до 60 тона/хектару.