Најбољи винари на новосадском Вајн фесту
Након паузе од две године због пандемије коронавируса, Нови Сад је у петак био домаћин првог винског догађаја салонског типа, Вајн феста у хотелу Шератон, на ком се окупило 30 најбољих винарија Србије, неколико њих из земаља у окружењу, те пет дестилерија.
Да су се љубитељи божанског пића ужелели оваквог догађаја који пружа прилику да се пробају нове бербе, ексклузивитети или само освежи сећање на неко вино које се дубоко урезало у памћење, доказ је велики број посетилаца и атмосфера која је владала од почетка до краја Вајн феста.
По речима организатора Златка Живанића, то је први фестивал тог типа, на ком се могу наћи премијум српске винарије.
– Поента Вајн феста јесте да окупи најбоље винарије Србије на једном месту и представи њихову продукцију Новосађанима – каже Живанић. – Нови Сад има дугу традицију узгајања винове лозе, наслања се на Фрушку гору, која је произвођач вина још из времена римског царства и та пракса се провлачи кроз векове. Нажалост, због објективних околности prеthodnе две године није било могуће организовати овакав догађај, и људи су се ужелели да пробају своје фаворите или неке нове производе омиљених им винарија. Приликом њиховог одабира узимали смо у обзир реноме, традицију, квалитет, географско порекло, али превасходно награде које су добијале на најпрестижнијим такмичењима.
Тако су Новосађани у петак имали прилику да између осталог пробају врхунска вина винарија „Радовановић“, „Веритас“, „Три ораха“, „Ердевик“, „Ковачевић“, „Звонко Богдан“, „Темет“, „Матаљ“, „Ластар“, „Матијашевић“, „Јеремић“... која су се у последње две до три године окитила одличјима на познатим светским оцењивањима.
Поред таквих, Вајн фест је омогућио пробирљивој винској публици шансу да проба и десетак вина из категорије старих или аутохтоних сорти, попут тамјанике, багрине, седуше, пробуса, зачинка, прокупца... којима се српске винарије последњих пет до шест година све више окрећу.
Међу излагачима нашла се и винарија „Винум“ из Сремских Карловаца, чији грашац је у избору стручног жирија и оштрој конкуренцији произвођача са ширег подручја војвођанске престонице, постао репрезентативно бело вино Новог Сада као Европске престонице културе, на шта су у тој винској кући веома поносни.
Комерцијалиста винарије Милан Радовић каже да је скуп винара попут Вајн феста неопходан за ту браншу и својеврсна провера квалитета, на чијем одржавању се у „Винуму“ ради као главном циљу.
По мишљењу Владислава Ћурчина из Сремских Карловаца, Вајн фест у хотелу Шератон представља нови вид винске манифестација у Новом Саду које су неопходне публици, али и произвођачима вина да би се представили на тржишту.
- На оваквим манифестацијама могуће је пробати различите врсте вина и у разговору са произвођачима и љубитељима стећи нова искуства која могу да утичу на квалитет, а уједно је то и промоција винског сектора у Србији - каже Ћурчин који, осим што је винољубац је и хоби-произвођач, чак и аутохтоне сорте вина – прокупца, која је некада била распрострањена и на Фрушкој гори. - Србија у свему покушава да ухвати корак са светом, па и у винским манифестацијама и мислим да ова не заостаје за оним у иностранству.
По мишљењу Златка Живанића, ковид се у prеthodnе две године негативно одразио на много тога у винском свету. Трпели су продаја вина и љубитељи тог пића који су остали ускраћени за манифестације на којима се оно промовише, па су сад похрлили на први Вајн фест у Новом Саду.
- Ковид ситуација није утицала на производњу, али јесте значајно на продају – каже Златко Живанић. – Ипак постоји и позитиван ефекат свега тога. Смањена продаја црвених вина учинила је да она одлеже колико треба и сада имамо пуно одличних вина која су спремна, зрела за конзумирање и то потрошачи примете.
На првом овогодишњем винском скупу у Новом Саду није било винарије око које се нису тискали људи са чашама жељни да окусе оно што су виноградари убравши гроздове са лозе преточили у бутељке. Такав је случај са винаријом „Шишато“ из Шишатовца, познатој по совињон блану и шардонеу, произведеним у више варијанти и стилова и необичним етикетама. Кључно за производњу, по речима представника винарије Милана Анђелића, јесте то што се сваком њеном детаљу приступа са великом пажњом и то је чини посебном.
И на пролеће следеће године Новосађани могу да очекују Вајн фест. Произвођачима ће то бити шанса да презентују пред летњу сезону нова вина потрошачима, али и свим људима који су укључни у ланац продаје, као и сомелијерима, власницима ресторана, менаџерима.
Зорица Милосављевић