Najbolji vinari na novosadskom Vajn festu
Nakon pauze od dve godine zbog pandemije koronavirusa, Novi Sad je u petak bio domaćin prvog vinskog događaja salonskog tipa, Vajn festa u hotelu Šeraton, na kom se okupilo 30 najboljih vinarija Srbije, nekoliko njih iz zemalja u okruženju, te pet destilerija.
Da su se ljubitelji božanskog pića uželeli ovakvog događaja koji pruža priliku da se probaju nove berbe, ekskluziviteti ili samo osveži sećanje na neko vino koje se duboko urezalo u pamćenje, dokaz je veliki broj posetilaca i atmosfera koja je vladala od početka do kraja Vajn festa.
Po rečima organizatora Zlatka Živanića, to je prvi festival tog tipa, na kom se mogu naći premijum srpske vinarije.
– Poenta Vajn festa jeste da okupi najbolje vinarije Srbije na jednom mestu i predstavi njihovu produkciju Novosađanima – kaže Živanić. – Novi Sad ima dugu tradiciju uzgajanja vinove loze, naslanja se na Frušku goru, koja je proizvođač vina još iz vremena rimskog carstva i ta praksa se provlači kroz vekove. Nažalost, zbog objektivnih okolnosti prethodne dve godine nije bilo moguće organizovati ovakav događaj, i ljudi su se uželeli da probaju svoje favorite ili neke nove proizvode omiljenih im vinarija. Prilikom njihovog odabira uzimali smo u obzir renome, tradiciju, kvalitet, geografsko poreklo, ali prevashodno nagrade koje su dobijale na najprestižnijim takmičenjima.
Tako su Novosađani u petak imali priliku da između ostalog probaju vrhunska vina vinarija „Radovanović“, „Veritas“, „Tri oraha“, „Erdevik“, „Kovačević“, „Zvonko Bogdan“, „Temet“, „Matalj“, „Lastar“, „Matijašević“, „Jeremić“... koja su se u poslednje dve do tri godine okitila odličjima na poznatim svetskim ocenjivanjima.
Pored takvih, Vajn fest je omogućio probirljivoj vinskoj publici šansu da proba i desetak vina iz kategorije starih ili autohtonih sorti, poput tamjanike, bagrine, seduše, probusa, začinka, prokupca... kojima se srpske vinarije poslednjih pet do šest godina sve više okreću.
Među izlagačima našla se i vinarija „Vinum“ iz Sremskih Karlovaca, čiji grašac je u izboru stručnog žirija i oštroj konkurenciji proizvođača sa šireg područja vojvođanske prestonice, postao reprezentativno belo vino Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, na šta su u toj vinskoj kući veoma ponosni.
Komercijalista vinarije Milan Radović kaže da je skup vinara poput Vajn festa neophodan za tu branšu i svojevrsna provera kvaliteta, na čijem održavanju se u „Vinumu“ radi kao glavnom cilju.
Po mišljenju Vladislava Ćurčina iz Sremskih Karlovaca, Vajn fest u hotelu Šeraton predstavlja novi vid vinske manifestacija u Novom Sadu koje su neophodne publici, ali i proizvođačima vina da bi se predstavili na tržištu.
- Na ovakvim manifestacijama moguće je probati različite vrste vina i u razgovoru sa proizvođačima i ljubiteljima steći nova iskustva koja mogu da utiču na kvalitet, a ujedno je to i promocija vinskog sektora u Srbiji - kaže Ćurčin koji, osim što je vinoljubac je i hobi-proizvođač, čak i autohtone sorte vina – prokupca, koja je nekada bila rasprostranjena i na Fruškoj gori. - Srbija u svemu pokušava da uhvati korak sa svetom, pa i u vinskim manifestacijama i mislim da ova ne zaostaje za onim u inostranstvu.
Po mišljenju Zlatka Živanića, kovid se u prethodne dve godine negativno odrazio na mnogo toga u vinskom svetu. Trpeli su prodaja vina i ljubitelji tog pića koji su ostali uskraćeni za manifestacije na kojima se ono promoviše, pa su sad pohrlili na prvi Vajn fest u Novom Sadu.
- Kovid situacija nije uticala na proizvodnju, ali jeste značajno na prodaju – kaže Zlatko Živanić. – Ipak postoji i pozitivan efekat svega toga. Smanjena prodaja crvenih vina učinila je da ona odleže koliko treba i sada imamo puno odličnih vina koja su spremna, zrela za konzumiranje i to potrošači primete.
Na prvom ovogodišnjem vinskom skupu u Novom Sadu nije bilo vinarije oko koje se nisu tiskali ljudi sa čašama željni da okuse ono što su vinogradari ubravši grozdove sa loze pretočili u buteljke. Takav je slučaj sa vinarijom „Šišato“ iz Šišatovca, poznatoj po sovinjon blanu i šardoneu, proizvedenim u više varijanti i stilova i neobičnim etiketama. Ključno za proizvodnju, po rečima predstavnika vinarije Milana Anđelića, jeste to što se svakom njenom detalju pristupa sa velikom pažnjom i to je čini posebnom.
I na proleće sledeće godine Novosađani mogu da očekuju Vajn fest. Proizvođačima će to biti šansa da prezentuju pred letnju sezonu nova vina potrošačima, ali i svim ljudima koji su uključni u lanac prodaje, kao i somelijerima, vlasnicima restorana, menadžerima.
Zorica Milosavljević