Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МАЈСТОРИ СПРЕМАЈУ ТЕСТИСЕ ЗА ТАКМИЧЕЊЕ Заказана још једна Муд(р)ијада у Луњевици, Србија има јединствену манифестацију о којој прича читав свет (ФОТО)

20.08.2024. 17:48 17:51
Пише:
Фото: РИНА

Србија је јединствена по много чему, али на тој листи специфичности високо се котира и манифестација Муд(р)ијада као једина на свету таквог типа која подразумева светско такмичење у спремању белих бубрега.

Овог лета, традиционално у августу, заказана је за 30. и 31. август у селу Луњевица код Горњег Милановца.

Идеја о настанку ове јединствене манифестације развила се захвљујући Љубомиру Еровићу из Горњег Милановца, који је направио несвакидашњи бренд о ком су брујали и светски медији. Након његове смрти 2019. године традицију је наставила његова кћерка Јована.

- Манифестација живи пуних 20 година и то је заиста велики успех, за њу се чуло у читавом свету и до сада су се у спремању белих бубрега овде у Шумадији опробале екипе из Америке, Аустралије, Финске, Албаније, Бугарске.. Сви долазе са циљем да се лепо дружимо и уживамо у доброј атмосфери и наравно одличним гастрономским специјалитетима. Током свих ових година имали смо заиста фасцинантне примерке, јер су такмичари овде доносили чак и беле бубреге од вилиног коњица и ајкуле", рекла је за РИНУ организаторка овог јединственог догађаја у свету Јована Еровић.

Светско првенство у спремању тестиса окупља такмичарске групе сачињене од пријатеља рекреативаца, па све до професионалних кувара. Сваку екипу чини најмање три члана, а у шерпама се може наћи само месо белих бубрега. Ко спреми најбољи гулаш добија необичну главну награду. У њихове руке иде дрвена скулптура мушкарца са ерекцијом, која се из руке у руку преноси победнику сваке године.

О избору најбољег јела припремљеног од белих бубрега одлучује стручни жири, чији чланови су између осталог и проверени гурмани и кувари, али и новинари, уметници..

Рина

Пише:
Пошаљите коментар