КИЛОГРАМ ПРШУТА 300 ЕВРА! Маркове свиње СВАКИ ДАН се хране искључиво воћем и поврћем, пливају, трче, скачу...
Ниједна свечана трпеза не може се замислити без меса, а један од најцењенијих прерађевина је пршута. На свету је најпознатија и најскупља шпанска пршута, мада ми можда имамо и бољу!
Марко Јевтић из Велике Плане пре пар година је добио идеју да своје свиње тови потпуно здраво - воћем и поврћем. Све је почело када му је друг затражио да једну свињу othrani за њега на природан начин, па је он схватио да би тако могао да проба са већим бројем свиња.
Определио се за узгој домаћих раса моравки и ресавки, које храни “богато”: лубенице, трешње, банане, бундеве, крмачама и пасићима обавезно даје сурутку и млечне прерађевине. Гуде једино не воле цитрусе, лимуне, поморанџе и слично, али се зато сезонским воћем и поврћем госте сваки дан.
“Ја се много разликујем од свих наших произвођача у земљи, јер ја једини узгајам ту свињу од прасета до краја и онда нисам узео из това ова свињу где је она напредовала килограм дневно, него баш радим своју производњу и онда зато морам да се разликујем од свих и по цени и по квалитету и по свему”, каже Марко у емисији “24седам са Маром”.
Ове свиње се тове дуже од годину дана и у просеку имају око 115 килограма кад дође време за њихову прераду.
“Унесе она вероватно довољно калорија у себе током дана, али их тако исто потроши у овом блату, у јурњави по дворишту, јер буквално је овде као на триалтону, не зна се шта ради, да ли плива, да ли трчи, да ли скаче”, објаснио је водитељки Марији Атанасковић.
Занимљиво је да све ове “игре без граница” у блату воле да гледају људи, јер Марко има видео надзор који покрива фарму и снимак се непрекидно емитује на његовим друштвеним мрежама.
“Неке телевизије су ставиле камере и затвориле људе, да их не назовем свакако, а ја сам затворио животиње, мислим да су то племените животиње и много је лепше гледати моју фарму уживо на YT него на ТВ гледате неке ријалитије.”
Марко је на фарми гајио и козе, али је морао да их поклони јер има великих проблема са проналаском радне снаге. Како каже, људи једноставно неће да раде, без обзира што се овај посао плаћа и 80.000 динара месечно.
Сво своје месо Марко суши на Златибору код проверених људи, а пршуту продаје по цени од 300 евра за килограм, мада се не може купити на килограм, већ само цео комад.
Да ли само најскупљу робу нема проблема продати у Србији, због чега је шпанска пршута позната у свету и који је његов циљ са овом производњом, сазнаћете ако погледате нову епизоду емисије”24седам са Маром”.