light rain
8°C
06.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1155
usd
113.9588
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗА ПОВРАТАК АУТОХТОНИХ РАСА ЖИВИНЕ Сомборска капорка и банатски голошијан СВЕ ТРАЖЕНИЈИ на тржишту меса и јаја

04.01.2025. 12:55 13:17
Пише:
Извор:
Дневник
koke
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Министарство за пољопривреду, водопривреду и шумарство објавило је крајем 2024. године и конкурс за подстицаје ради очување животињских генетичких ресурса, за које је определило подстицај од највише три милиона динара по кориснику.

На подужем списку за подстицаје аутохтоних раса нашла се и живина - кокошке, сомборска капорка и банатски голошијан.

У Србији ове аутохтоне коке гаји десетак одгајивача. Колика је бројност уматиченог јата одгајивачима није познато, али кажу да је живина корисна због квалитетног меса и јаја.

коке
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Драган Драгосавац из Сремских Михаљеваца у општини Пећинци каже за Дневник да годинама храни ову живину, планира да увећа јато и уматичи га због државног подстицаја 400 динара по коки.

За аутохтону расу кока се определио због додатног извора прихода јер се бави и другим пољопривредним пословима.

- Држим крмаче и сејем примарне пољопривредне културе како би за животиње обезбедио храну, а пошто у пољоприовреди нема велике зараде, гајим и сомборске капорке и банатског голошијана. Све што претекне продам, јер сваки динар од кока добро дође као додатни извор прихода - наглашава Драгосавац.

Некада била пуна дворишта

 - Пре неколико деценија у Сремским Михаљевцима у сваком дворишту је било бар 50 комада разноврсне живине, а сада се на прсте једне руке могу набројати домаћинства где се још увек живина шета по дворишту - рекао је Драган Драгосавац.

И он је некада хранио 600 комада ћурака, патака, гусака, морки и кокошки. Али чим огради двориште, повећаће јато јер не вреди гајити живину уколико ограда није чврство постављена као брана од предатора.

Он је задовољан квалитетом меса и јаја. - Од пролећа до касне јесени их пуштам да буду на дворишту, пасу траву и једу кукуруз, жито, сунцокрет да би месо и јаја били здрава храна за домаћу употребу и по тим намирницама не могу се поредити са товним кокама - истиче Драгосавац и каже да годишње свака кока снесе од 170 до 200 јаја.

Драгосавац наглашава да имамо озбиљних одгајичава сомборских капорки и банатског голошијана, од којих се могу купити пилићи, што је значајно за оне који планирају да крену у узгој или увећају јато. По селима је доста празних дворишта, а допунски приход би могле бити и аутохтоне расе живина, јер су све траженија и јаја и месо од кока отхрањених без концентрата.

Некада је, напомиње, свако двориште по селима имало на десетине па и стототине кокошака, ћурака, патака, гусака и морки. Сада ретко где се по двориштима могу видети. 

З. Делић

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар