"СУНОКО" МЕЊА СТРАТЕГИЈУ: Уместо шећера, алкохол ће бити нови стуб привреде овог дела Баната!
Уместо фабрике шећера, у Ковачици ће се од друге половине 2025. године производити алкохол. у чије покретање „Суноко” као власник шећеране ће уложити преко 34 милиона евра.
- Фабрика алкохола треба да буде, као што је то била и шећерана, стуб локалне привреде и економије у том делу Баната, и да зато локално становништво не треба да забрињава што се више неће прерађивати репа - саопштила је компанија „Суноко” за Дневник, напомињући да ће се Суноко и даље бавити производњом шећера у фабрикама које има у Врбасу и Пећинцима.
Разлог зашто се уместо прераде шећера прелази на производњу алкохола „Суноко” налази у климатксим променама, устаљеном топлом и сушном климом која смањују принос и дигестију шећерне репе.
- Вишегодишњи проблеми који имају пољопривредници у Банату у производњи шећерне репе додатно су погоршале климатске промене за које се може рећи да су постале устаљене и наносе штету и пољопривредницима и прерађивачима индустријске биљке. Компанија „Суноко” је зато одучила да шећерану у Ковачици затвори услед недостатка сировине за прераду у довољном квантитету и квалитету - наводи се.
Остале три шећеране
Наша земља, после власничких трансформација, сада има три шећеране, а било их је петнаест. Остале су Врбас, Пећинци и Црвенка.
- До сада смо увек имали добољно шећера за домаће потребе и за извоз. Очекујесе да тако и остане, јер ће три шећеране, уз подоршку пољопривредника, обезбедити довољен количине шећера, посебно што је држава финансирала сетву са 35.000 динара по хектару. Пољопривредници очекују подстицај и у наредној сетви док фабрике шећера макисмално излазе у сусрет произвођачима, финасирају сетву, дају бонусе, нуде стручну помоћ и унапред излазе са ценом новог рода.
Компанија, иначе , завршава овогодишњу кампању за два дана, 22. децембра, и очекује да ће произвести 180.000 тона шећера.
- У овој сезони репа је била лошег технолошког квалитета услед екстремне суше праћене рекордним летњим температурама, што је узроковало енормно повећане трошкове прераде, уз њен смањен дневни капацитет. Овогодишњи род произвођача шећерне репе који су уговорили производњу са компанијом „Суноко” креће се на нивоу од близу 1,4 милиона тона, са просечним приносом око 42 тоне по хектару шећерне репе СРПС стандарда квалитета. Најбољи принос је остварен у Срему - око 50 тона по хектару, у Бачкој - око 42 тоне по хектару, док је у Банату принос - око 33 тоне по хектару. Поред знатних регионалних разлика, постоје и разлике унутар самих региона, условљене утицајем климатских и земљишних фактора, али и примењеном агротехником. Парцеле на којима је примењена пуна агротехника, уз поштовање свих начела добре пољопривредне праксе и препорука „Суноковог” Истраживачко-развојног центра, донеле су знатно већи род.
З. Делић
Фото: Суноко/Дневник