moderate rain
18°C
22.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОРГАНСКЕ ЈАБУКЕ МИРОСЛАВА ЂУРОВКЕ ИЗ КИСАЧА ОСВАЈАЈУ ТРЖИШТЕ Здраве и отпорне на болести, другачијег укуса и мириса

22.03.2025. 10:13 10:28
Извор:
Дневник
комбо
Фото: Дневник / С. Шушњевић

Органска производња јабука показала се као добар избор у одабиру пољопривредних послова Мирослава Ђуровке из Кисача, код Новог Сада.

Уз сетву примарних пољопривредних култура – пшенице, кукуруза и соје – и конвенционалу производње јабука, коју је започео 2002. године, Мирослав, дипломирани инжењер пољопривреде, почео је да се бави и органским јабукама 2012. године на око пола хектара, где је засадио стабла отпорних врста јабука – рубеноле, мелодије и гала. 

Пошто је већ имао предзнање о примени хемије у јабучњаку, где су услед климе били велики ризици од болести, штеточина и раних мразева, дошао је на идеју да посади сорте јабука које су делимично или потпуно отпорне на болести. 

Први род у органском јабучњаку имао је после друге године, али озбиљнији приноси уследили су тек после четврте и пете године, када су јабуке почеле да достижу пун род.

– Добио сам из Нитре у Словачкој саднице јабука рубенова и мелодија и почео да их келемим и размножавам. И у нашој клими паказало се да су добар избор. Потрошачи их воле јер су органске јабуке другачијег укуса и мириса у односу на оне произведене уз помоћ хемијских препарата, јаче су и кора им је тврђа – навео је Ђуровка.

јабуке
Фото: Дневник / С. Шушњевић

Лане, иако је била велика суша, успео је да добије солидан род и све прода. Али, и он има примедбе на цене јабука у откупу и оних које су истакнуте у продавницама.

– На велико сам род продавао за 40 динара, а у радњама органске јабуке су коштале 300 динара – истиче Ђуровка. 

Упркос тако великој разлици у ценама, успева да покрије трошкове производње јер Управа за привреду Града Новог Сада сваке године помаже новчано органске произвођаче. 

– Улагања су велика јер су хемијски заштитни препарати знатно скупљи у односу на оне које се користе у конвенционалној производњи. У заштити органских јабука користим само дозвољене препарате – нагашава Ђуровка и напомиње да су јабуке у његовом воћњаку отпорне на болести вентурију и пепелницу, али их треба заштита од штетних инсеката, јабукиног смотавца и биљне ваши, и понекад од воћне рутава буба, па их треба третирати више пута.

У плану ширење воћњака

Ђуровка планира да воћњак са органским јабукама прошири на још хектар. На ширење производње определио се јер има комору за хлађење, где може да чува јабуке током зиме, премда за то и нема велику потребу – купци знају за њега и углавном јабуке брзо распрода.

По саговорниковим речима, принос јабука сада највише ограничавају касни пролећни мразеви и слаба оплодња, када због хладног времена нема цвета ни пчела.

– Зато треба у воћњаку да се одраде сви послови док не крене вегетација, а када она почне, потребни су само заштита од корова, противградна мрежа и прскање јабука дозвољеним препаратима – каже Ђуровка.

Колико тачно постоји плантажа органских јабука, ни сам не зна, али зна пуздано да има воћара који се само баве производњом јабука без хемије. По подацима Привредне коморе Србије, органска воћарска производња заузимала је 33,4 одсто површина у 2023. години.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар