clear sky
5°C
19.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КРЕНУЛА СЕТВА ШЕЋЕРНЕ РЕПЕ На коју откупну цену могу да рачунају ратари? ШЕЋЕРА ЋЕМО ИМАТИ ДОВОЉНО

19.03.2025. 09:53 09:58
Извор:
Дневник
repa
Фото: Дневник, Суноко

Ове сезоне имаћемо посејано мање шећерне репе за 20 до 30 одсто него прошле године јер због сушне лањске године ратари нису превише заинтересовани да је сеју.

Лане је принос био свега 28 тона по хектару. 

Две компаније које се баве прерадом ове индустирјске биљке најавиле су да су уговориле производњу на око 33.000 хектара, док смо прошле године имали око 40.000 хектара посејане репе.

репа
Фото: Dnevnik.rs

Без обзира на то што ћемо је мање посејати, шећера ћемо имати довољно за домаће потребе и за извоз јер нам за домаћу потрошњу годишње треба између 180.000 и 200.000 тона.

Март је месец када се сеје шећерна репа. Сетва није кренула у пуном обиму због кишовитог и хладног времена, али има ратара, додуше малобројних, који су је већ посејали.

Наша земља има две компаније које прерађују ову индустријску биљку - „Суноко” и „Хеленик шугар”.

Шећера ће бити за нас и за друге

Генерални директор компаније „Суноко” Слободан Кошутић изјавио је да Србија има велики потенцијал у производњи шећера и да верује да је то шанса коју можемо искористити за већи пласман у европским земљама. 

- Производња која се очекује ове године подмириће у потпуности домаће потребе за шећером, али ће оставити и простор за раст извоза. Србија је једина земља на Балкану која је у потпуности самодовољна када је реч о производњи шећера захваљујући напорима које улаже компанија„Суноко” и има потенцијал даљег развоја нето извозника – вели Кошутић.

Компанија „Суноко”, чланица МК групе, репу прерађује у шећеранама у Пећинцима и Врбасу, имаће ове године засејано око 23.000 хектара и први пут ове године неће је прерађивати у шећерани у Ковачици, где, према ранијим најавама из компаније, половином 2025. године треба да покрене производњу алкохола. 

репа
Фото: Суноко

Друга компанија, грчка „Хелник шугар”, која држи шећерану у Црвенки, има уговорену производњу на око 10.000 хектара. 

- „Суноко” је ратарима традиционално обезбедио квалитетно семе, пестициде и азотно ђубриво АН. Поред репроматеријала за производњу, компанија је својим произвођачима обезбедила новчане авансе за почетак производње у износу од 300 евра по хектару, док ће овогодишња цена шећерне репе износити 45 евра по тони за дигестију 16 одсто - изјавио је генерални директор „Суноко” Слободан Кошутић. - На парцелама на којима је у току претходне сезоне примењена пуна агротехника и мере заштите које препоручује Истраживачко-развојни центар „Сунока”остварени су изузетни резултати, који говоре у прилог томе да имамо технологију и за услове екстремне суше какви су владали прошле године. Након зиме, коју је обележио дефицит падавина, тренутно кишовито време ће допринети побољшању услова за сетву и производњу шећерне репе током ове сезоне. У наредно периоду примат мора бити на правовременој примени пуне технологије производње, како бисмо обезбедили повећање продуктивности и стабилну производњу шећерне репе.

Директор шећеране у Црвенки Настадин Јововић казао је за Дневник да је компанија обезбедила пољопривредицима за сетву половину семена гратис и да је основна цена репе ове сезоне 45 евра по тони. - То је основна цена, ако је искоришћеност на дигестију преко 87,5 процената, ратари ће добити два евра, па ће тона репе коштати 47 евра, али ако је дигестија испод 86,5 процената, онда ће репа коштати два евра мање и бити 43 евра по тони - казао је директор Јововић.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар