ЈУТАРЊИ МИНУСИ УГРОЗИЛИ ВОЋКЕ Кајсија прва страдала и још није крај – април најкритичнији за биљке у цвату
Снажни јутарњи мразеви који су протеклих дана захватили Србију нанели су огромну штету воћарској производњи, посебно у региону западне Србије.
Највеће последице претрпели су засади раних сорти коштуњавог воћа, а према првим проценама стручњака из Института за воћарство у Чачку, кајсија је страдала и до 95 одсто.
- Сматрамо да је негде на подручју Чачка и околине сигурно 95 одсто рода кајсије уништено услед ниских температура. Највеће штете настале су јер је кајсија била у пуном цветању када су температуре пале и до минус пет степени - изјавио је за агенцију РИНА Ненад Поповић из Института за воћарство.
Поред кајсије, оштећења су регистрована и на засадима трешње и крушке. За сада нема већих последица на шљиву и јабуку, али Поповић упозорава да је ситуација и даље неизвесна.
- Још није крај – април тек долази, а знамо из искуства да може бити најкритичнији месец за воћаре. Ако се ниске температуре понове у фази цветања шљиве и јабуке, и те врсте могу бити озбиљно угрожене - истиче Поповић.
Када је реч о могућностима заштите од мраза, наш саговорник истиче да постоји систем орошавања, али да је његова примена ограничена због високих трошкова и потребе за великим количинама воде.
- За кајсију је то додатни проблем јер се она углавном гаји на већим надморским висинама, где нема довољне количине воде нити инфраструктуре за такве системе. Лично знам свега неколико засада у Чачку који их имају - рекао је Поповић.
Традиционалне методе, попут ложења ватре или спаљивања биљних остатака, све су теже применљиве.
- Када имате већу површину и више дана узастопних мразева, то постаје готово неизводљиво - поручује Поповић.
И поред губитака, воћари још увек не одустају од гајења кајсије, нарочито миоковачке кајсије, аутохтоне и веома цењене сорте.
- То је део традиције. Иако кајсија роди једном у три-четири године, људи је и даље гаје, нарочито у Миоковцима. Неки се полако преусмеравају на шљиву јер је лакша за узгој, али то је и даље у мањем обиму -додаје Поповић.
Из Института поручују да ће се потпуна процена штете знати тек за неколико недеља, а до тада остаје да се воћари и потрошачи надају повољнијем времену у априлу.