БИЉКА "БЕСМРТНОСИ" ДОНОСИ НОВИЦИ ВЕЛИКУ ЗАРАДУ Само за литар уља добије до 1.400 евра СРПСКО СМИЉЕ ОСВАЈА СВЕТСКО ТРЖИШТЕ
Ова биљка је била карактеристична за неке друге европске пределе, а смиље са Хвара је важило за најквалитетније. Међутим, Новица Шутић је то променио са својим посвећеним тимом.
Да ли сте знали да је Србија једна од три највећа произвођача органског смиља у свету?
Када је пре скоро 15 година, Новица Шутић из Горње Мутнице код Параћина засадио прве плантаже смиља испод Ртња, људи су га гледали са чуђењем. Ова биљка је била карактеристична за неке друге европске пределе, а смиље са Хвара је важило за најквалитетније.
Данас, сву количину убраног смиља прерађује у етерично уље, чија цена на светском тржишту износи од 400 до 1.400 евра по литру.
Шутић је потпуно заокружио процес производње, а биотпад претвара у пелет који користи као гориво, стварајући циркуларну економију са нултом тачком отпада.
С обзиром на чињеницу да је још технички пионир у овом бизнису, Шутић не може да пружи тачну процену колики ће бити животни век ове биљке у Србији, преноси Боља земља.
Он сматра да би смиље требало да траје између 10 и 15 година, али је потребно нешто мање од деценије да би се тај период прецизније утврдио. Без обзира на прогнозу о дуговечности ове биљке, она се већ после треће године узгоја може исплатити.
Ипак, ни улагања нису мала - од 3.000 до 5.000 евра по хектару.
За шта може да се користи смиље?
Смиље се првенствено користи за производњу козметичких препарата, а за украшавање башта или тераса често се бирају сламната ружа и биљка сладић.
Најбоље успева средоземно смиље, због чега је највише заступљено на нашим просторима.
Смиље захтева сув терен, а земљиште не сме бити кисело. Уколико се задржи вода после великих падавина, смиље, али и лаванда ће имати врло лош род или ће, пак, пропасти.
"У првој години успете да покријете неке елементарне трошкове, а новац повратите и почнете да зарађујете у трећој. Наравно, све ово важи само за оне који знају шта и како треба да раде. Ми, сада, имамо велику производњу и у целом процесу, од брања до дестилације, ангажујемо 300 до 500 људи, зато што је у питању органски производ који се бере ручно", испричао је Шутић који у овом тренутку има 12 запослених.
Према његовим речима, и у остатку Србије, тренутно не бисте могли да окупите толики број стручњака за ову делатност, преноси Ало.рс.
"Дакле, сав успех дугујемо добро уиграном и посвећеном тиму. У овом тренутку имамо 12 запослених који су одлично обучени за десетилацију смиља", додао је Шутић.
Како је Шутић једном приликом рекао за емисију Квадратура круга, њихова прва садња је одговарала квалитету смиља са Хвара. Међутим, убрзо су то премашили и може се рећи да гаје најквалитетније смиље у Србији, али и шире. Претпоставља се да иза тоге стоје промене у климатским условима, али и састав земљишта који влада у околини Ртња, пише Квадратура круга.