overcast clouds
10°C
01.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Купујете млади лук? ПАЗИТЕ! Продавачица открива трик којим ПРОДАВЦИ ВАРАЈУ купце, а РАЗЛИКУ осетите тек после ручка

30.03.2025. 08:53 08:59
Пише:
Извор:
Телеграф Бизнис
лук
Фото: freepik

Од првих дана пролећа па све до маја пијачне тезге преплави млади лук и на први поглед свака веза је иста. Али, није тако!

 Продавачица са једне шабачке пијаце открила је разлику између Сребрњака и лука који је изникао из старих луковица.

Оба имају јарко зелено "перје", а да бисте избегли малу подвалу сналажљивих произвођача потребно је добро погледати доњи део који је растао у земљи.

лук
Фото: freepik

- Сребрњак расте из арпаџика који се сади у јесен и до пролећа осим зелених листова развија меснати доњи део који је беле боје и правилног вретенастог облика. Млади лук који је изникао из старе главице зрелог лука је са стране мало пљоснат и то на месту где је раздвојен од осталих струкова пошто их из исте главице изникне више - рекла је продавачица додајући да је њен млади лук "прави Сребрњак".

Купци који не знају за ову "цаку" обично се тек после ручка увере да нису купили млади Сребрњак, већ лук који је изникао из старе луковице. Због јачег укуса задах мало више "тукне", а код осетљивог желуца појави се непријатно надимање.

- Ако се боље загледају жилице, може се приметити да луку који је израстао из старе главице недостаје неки "брк" који је отпао приликом рашчупавања. Али, ко ће још на сваки детаљ да гледа - у шали је добацила продавачица и закључила: - Здрави су и један и други!

Извор:
Телеграф Бизнис
Пише:
Пошаљите коментар