ЕГЗОТИЧНЕ ЖИВИНАРСКЕ ФАРМЕ – ОД ХОБИЈА ДО БИЗНИСА Свежа јаја и месо јапанске препелице и храна и еликсир МОГУЋА ПРИСТОЈНА ЗАРАДА
Свежа јаја и месо јапанске препелице као еликсир здравља могу да буду добар извор прихода, јер потражња за здравом храном је све већа.
Нажалост, озбиљних узгајивача је мало у Србији. Свега неколико њих има јато од 1.000 препелица. Највише има хобиста, који држе од 100 до 150 птица и са тим бројем не успевају да буду рентабилни – истиче за "Дневник" Никола Драганић, власник највеће фарме препелица у Србији, на обронцима Авале, код Београда. Он каже да се на тржишту осећа потреба за јајима и месом препелица, за покретање узгоја не треба пуно новца а улог се брзо враћа.
– Око 3.500 евра коштају 600 препелица (450 женки и 150 мужјака) и кавези, а зарада од њих може да буде 800 евра месечно, јер за месец дана 450 женки може да снесе 10.000 јаја, пошто је носивост 75–80 одсто. Истовремено, за 30 дана јато од 600 препелица поједе пола тоне хране у вредности од 25.000 динара. Инкубација препелица траје само 17 дана, већ после 42 дана почињу да носе јаја, а тек после 15 месеци носивост им опада. У велепродаји јаје кошта од 12 до 15 динара, у малопродаји од 15 до 20 динара, очишћена препелица се продаје за 350 динара, димљено месо је 400 динара, а пиле кошта од 60 до 80 динара.
Основна храна за препелице, напомиње саговорник, мора бити богата протеинима. Једу концентрат у којем су кукуруз, пшеница, јечам. Између два оброка током дана пожељно је да им се исхрана допуни витаминима: исецканом травом или неким другим зеленишом – блитвом, купусом, или ренданом шаргарепом, јабуком... Поред протеина и витамина, јапанској препелици је најнеопходнија чиста вода, која мора бити константно обезбеђена, поготово током лета.
Пуно витамина
Никола Латиновић истиче да јајe препелице отприлике има 76 процената воде, 13,1 одсто беланчевина, два процента масти, 1,1 минерала – укупно 15,8 калорија. У поређењу са кокошијим јајетом, јаје препелице има пет пута више фосфора (2,2 мг), седам пута више гвожђа (3,2 мг), калцијума (0,5 мг) и десет пута више разних витамина: А, Б1, Б2, Б6, Б12, те је самим тим својеврсна енергетска бомба и природни лек за људски организам, као и препеличје месо, које је веома укусно.
С обзиром на то да јаја препелице позитивно делују на крв, крвоток, срце, јетру, бубреге, желудац и мозак, могу да помогну особама за лечење ових органа. Превентивно могу да их користе сви: деца у развоју, старије особе,болесници и рековалесценти са посебним режимом исхране, спортисти, физички радници…
Један од фармера, дипломирани правник Никола Латиновић, коме је узгој препелица за сада додатни посао, планира да повећа јато јер су јапанске препелице одличан извор прихода за породицу са петоро деце. Напомиње да их није тешко гајити.
– Јапанске препелице нису, као што већина људи мисли, обичне коке које могу да се узгајају на поду, већ се за њих, с обзиром на то да су препелице дивљач, користе специјализовани кавези. Практични су, лако се одржавају и чисте, па самим тим дају оптималне услове за развој и носивост јаја – каже Латиновић.
Посао са препелицама започео је 2019. године у породичном газдинству у Елемиру, крај Зрењанина. Има инкубатор, кавезе које је конструисао његов отац и храну с породичног газдинства. Јаја продаје, а месо за сада не, већ га породица користи за сопствене потребе.
– Тржиште је сада недовољно развијено – сматра Латиновић. – Вероватно због слабије информисаности и неодлучности људи да покушају да ураде нешто позитивно по питању здраве исхране. Али, јаја са фарме успевамо да продамо преко друштвених мрежа, поштом и доставом на кућну адресу у Новом Саду.
З. Делић