clear sky
-2°C
21.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КРЕТАЊА НА НОВОСАДСКОЈ ПРОДУКТНОЈ БЕРЗИ Поскупели уреа и жито

19.02.2025. 09:52 09:55
Пише:
Извор:
Дневник
Фото: Вештачко ђубриво/Архива Дневника

Током прошле седмице преко новосадске Продуктне берзе прометовано је 4.075 тона робе или за чак 60,12 посто више него недељу дана раније.

На берзи је ове седмице забележена смањена активност на тржишту кукуруза − интересовање учесника је било слабо, а понуда је поново била базирана претежно на кукурузу без анализе на афлатоксин. Берзански уговори закључени су за кукуруз без анализе на афлатоксин у ценовном интервалу од 20,4 до 21,5 динара по килограму без пореза на додату вредност (ПДВ) у зависности од паритета, а пондер цена износила је 20,83 дин/кг без ПДВ-а и у односу на претходну седмицу и забележен је тек благи раст цене од 0,14 одсто. 

Примарна култура у трговању на берзи  прошле недеље је била пшеница и она је чинила 68 одсто укупног недељног промета. Берзански уговори закључени су у ценовном распону од 23,8 до 25 дин/кг без ПДВ-а у зависности од параметара квалитета и паритета. Пондер цена износила је 24,53 дин/кг без ПДВ-а те је у односу на седам дана раније приметан раст цене од 1,07 одсто.

Доста активности ове недеље било је на тржишту минералних ђубрива, а у односу на претходни период забележен је приметан раст цене ђубрива у понуди. 

Примера ради, пре две недеље уреа је прометована у ценовном распону од 418 до 435 евра по тони без ПДВ-а у зависности од паковања и паритета, док су ове недеље берзански уговори за поменуто ђубриво закључени по цени од 448 до 460 евра по тони без ПДВ-а у зависности од паковања и паритета. Поред урее, током ове недеље прометован је и АН, руски, по цени од 46,4 дин/кг без ПДВ-а.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар