scattered clouds
18°C
15.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

БАЦАТЕ ХРАНУ, БАЦАТЕ НОВАЦ! Једна трећина намирница заврши у канти – ПОСТОЈИ ПЛАН КАКО ДА СЕ ТОМЕ СТАНЕ НА ПУТ

14.04.2025. 09:28 09:37
Пише:
Извор:
Дневник
Naslovi
Фото: Ilustracija/ AI

Малим променама свакодневних навика у припреми и чувању хране свако од нас може много да учини, како за лични буџет, тако и за укупну одрживост, закључак је радионице „Разбијање митова о храни”, коју су организовали пројекат EU4Green и Европска кућа Нови Сад у Француском инситутуту.

На радионици је било речи о најчешћим заблудама и грешкама које доводе до бацања хране, а које свакодневно правимо прекомерном куповином, често и конзумирањем хране, као и њеним неадекватним чувањем. 

Посетиоци су из прве руке сазнали који су то мали кораци које сваки појединац може да направи, како да се ослободимо лоших навика и бацања хране, а да уштедимо и заштитимо животну средину.

HRANA
Фото: Pixabay.com

„Бацање хране је глобални проблем са далекосежним последицама, то није само проблем Србије, Балкана или Европе. У свету се баци једна трећина произведене хране, а то доприноси глади, економским губицима и деградацији животне средине”, рекла је Карина Бронедер, стручњакиња за циркуларну економију Агенције за животну средину Аустрије, која се на радионицу укључила видео позивом. Она сматра да је превенција бацање хране кључни део циркуларне економије и каже да је бачена храна одговорна за око 10 одсто укупне емисије гасова са ефектом стаклене баште на глобалном нивоу.

Поверење се темељи на знању

Пројекат EU4Green помогао је Министарству у ревизији података, дефинисању мера и индикатора за ефикасну превенцију отпада, као и у изради временског оквира за спровођење Плана. 

Та иницијатива уско је повезана са ширим циљевима одрживости, укључујући одговорну потрошњу, превенцију отпада од хране и подизање свести јавности.

„Поверење у храну коју конзумирамо темељи се на знању. Овом радионицом желимо да едукујемо грађане научно утемељеним информацијама и критичким алатима како би могли самостално да препознају и одбаце митове о храни, који могу угрозити њихово здравље, а при томе и смањити властити отпад од хране”, каже Дарја Соколић, стручњакиња за безбедност хране Европске агенције за сигурност хране.

Кроз подршку Србији и Западном Балкану у транзицији ка циркуларној економији, пројекат EU4Green је подржао Министарство заштите животне средине у ажурирању Плана превенције стварања отпада, кључног стратешког документа који је усвојила Влада Републике Србије. План има за циљ смањење настанка отпада и подстицање развоја циркуларне економије, кроз увођење конкретних мера на националном, регионалном и локалном нивоу.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

„У свету ограничених ресурса и брзо растуће популације, недопустиво је бацати храну. Производња хране је огроман притисак на животну средину јер трошимо тло, питку воду, енергију, крчимо шуме и отимамо површине природи за добијање производа које на крају не конзумирамо, а које смо платили. Додатно, настаје отпад који емитује врло штетне гасове стаклене баште, који загађују ваздух, воду и тло. Добра вест је да се отпад од хране може знатно смањити планским управљањем храном, пре свега рационалним куповањем и припремом, правилним чувањем и искориштавањем остатака оброка за нова јела. Важно је потрошити све намирнице које већ имамо у домаћинству, а купити само оне неопходне”, каже Бранка Илаковац, стручњакиња за превенцију отпада од хране и координаторка за комуникације на EU4Green пројекту.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар