Mлади чланови АК Војводина обарали државне рекорде у дворани: Филип, Лука и Јана број један у Србији

У маниру који приличи клубу који је девети пут проглашен за најбољи у Србији, чланови Атлетског клуба Војводина сезону у дворани окончали су успешно, са обиље медаља освојених на државним првенствима у свим узрастима, као и на најзначајнијим међународним такмичењима.
atletika
Фото: Српски атлетски савез

Истакли су се црвено–бели и државним рекордима и пошто је спуштена завеса на надметања под кровом, у ризници су остала три од почетка 2024. године – млађих јуниора Филипа Станковића на 400 м и Луке Томића у седмобоју и пионирке Јане Радовић у петобоју. 

О њиховим медаљама ове сезоне „Дневник” је већ писао, а сада смо се посебно осврнули на остварене рекорде.

Филип Станковић, ког тренира Анита Шолаја, је границу на 400 м померио до 49,81 секунду. Надмашио је претходни државни свог клупског колеге Небојше Илића од 50,12.

У истој трци и Илић је ишао боље од, тада актуелног рекорда – 49,89. Обојица су испунили норму за ЕП у Банској Бистрици овог лета. Станковић и Илић су били и део штафете Србије 4x400 м која је, такође, ишла боље од државног јуниорског на Балканијади – 3:20,43.

– Циљ ми је био да што пре ове зиме узмем норму и тај резултат је био бољи од државног. За сезону на отвореном примарно је да изборим финале на европском, које ће ми бити прво велико међународно такмичење – рекао је за „Дневник” Филип Станковић.

Фото: Српски атлетски савез

Ове сезоне у дворани је имао занимљиве дуеле са Небојшом Илићем, који је први оборио државни рекорд на 400 м.

– Задесило се да смо обојица добри и мислим да то значи и њему и мени, јер имамо један другог да „вучемо” ка бољим резултатима – додао је Станковић.

Вишебојац Лука Томић је нови члан АК Војводина у коју је дошао у октобру из земунске Младости, како би радио са тренером Феђом Камасијем, као и Ђорђем Мијаиловићем. Оборио је државни рекорд у седмобоју сакупивши 5.231 бод, а такође има норму за ЕП у Банској Бистрици. Сваки дан, сем недеље, долази возом из Земуна у Нови Сад на тренинге.

– Не пада ми тешко да путујем, јер сам у Београду свакако ишао у дворану на Бањицу на тренинге, тако да временски испадне исто. Феђа и ја смо брзо нашли заједнички језик јер је он прави тренер за моју дисциплину – описао је Томић нову сарадњу.

Фото: Српски атлетски савез

Када је оборио државни у седмобоју, на 60 метара преко препона му је мало фалило до државног јер је ишао 8,03, а број један у Србији је 8,01.

– Трудићемо се да извучемо максимум и у сезони на отвореном, јурићемо резултат на већим такмичењима и циљаћемо 7.200 бодова – открио је Томић, којем је скок мотком најдража дисциплина, а ЕП у Банској Бистрици биће му прва велика међународна смотра.


Скок удаљ омиљен

Јана Радовић постала је пионирска првакиња Србије у петобоју најбољим резултатом икада у нашој земљи од 3.553 бода.

– То је било очекивано – рекао је Јанин тренер Ђорђе Мијаиловић. – Највећу разлику у односу на ривалке је направила добрим бацањем кугле личним рекордом од 11,10 метара. Највише воли скок удаљ и у тој дисциплини је најбоља, што се показало и на појединачном државном када је скочила лични рекорд, 5,53 м и узела злато.


К. Бугарски

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести