АК ВОЈВОДИНА МАГНЕТ АТЛЕТИЧАРИМА ИЗ РЕГИОНА Шпановићева као замајац

Поткрај прве деценије новог миленијума црногорска јуниорка Марија Вуковић владала је залетиштем скока у вис међу вршњакињама.
1
Фото: Приватна архива/Интернационални састав атлетичара у АК Војводина

На континенталном првенству у Новом Саду 2009. године освојила је сребрну медаљу (189), годину дана касније позлатила је наступ на светској смотри у канадском Монктону (191). У годинама које следе нестала је са атлетске сцене.

Њен сународник, десетобојац Дарко Пешић, који је тренирао у АК Војводина у Новом Саду сугерисао јој је да се прикључи групи Горана Обрадовића, тренера Иване Шпановић. Речено, учињено... Вуковићева је у међувремену освојила титулу медитеранске шампионке (192) и сребрне медаље на сениорском Европском првенству у Минхену (195) пре две године.  У Смедереву је достигла висину личног рекорда од 197 цм.

-Искуства Пешића и Вуковићеве од‌јекнула су у региону, тако да је убрзо порасло и интересовање за едукацију атлетичара из окружења у нашем клубу – каже тренер у АК Војводина Феђа Камаси. – Међу онима који су резултатима одскочили су вишебојац из Хрватске, са острва Крка, Фран Бонифачић, копљаш из Бара Амир Папаци и 400-метраш са вишебојским амбицијама из Скопља Огнен Стафановски. Сви су дошли на месец, два, а остали су до данас.


Дудаш као узор

Хрватски десетобојац Фран Бонифачић, из места Пунат на острву Крку, дошао је у Нови Сад поткрај 2022. године. Већ 3. јануара у Новој години био је на стази.

-Михаил Дудаш је мој узор – вели Бонифачић. – Пратио сам његов рад, распитивао се и тако ступио у контакт са тренером Ференцом Камасијем. Родитељи су ме подржали, дошли смо у Нови Сад, врло брзо смо нашли заједнички језик и ја сам ту ево годину и по дана са тренером Феђом Камасијем. Прихваћен сам савршено, заиста се осећам као код своје куће. Имам све услове за врхунски тренинг. У сезони која следи радићемо на побољшању резултата у тркачким дисциплинама, а потом следи и напад на лични рекорд. Верујем да је све достижно до краја сезоне.


Остали до данас, а како стоје ствари, остаће и у перспективи. Деценију и по Нови Сад је атлетски центар Србије, што је манифестовано трофејима гранског Савеза намењених најбољем колективу у земљи.

-Да се разумемо, Ивана Шпановић је својеврстан магнет младим атлетичарима – прецизан је био тренер у АК Војводина Феђа Камаси. – До јуче је ту био и Михаил Дудаш. Иванин скок ка звездама и њена појава на стадиону мотив је свакоме ко има на уму да се позиционира најпре у националним оквирима, потом и на међународним такмичењима. Дудаш је сишао са такмичарске сцене, ускоро ће и Ивана. Међутим, интресовање за тренинге у нашем клубу неће опасти. Остаје Иванин тренер Горан Обрадовић, остајемо и ми, чланови тренерског колегијума... Још када се заврши атлетски центар на Југовићеву...

Уместо тачке, уздахом је Камаси јуниор завршио монолог. Изградњом Променаде, измештени су терени за бацачке дисциплине. У међувремену, председник СД Војводина Драгољуб Збиљић ускладио је термине у толикој мери да и Вошини бацачи сада имају могућност да тренирају на „Карађорђу“. Остаје, међутим, уздах који лебди уз сваки помен Југовићева и атлетског дома, који би допринео успостављењу истинског регионалног центра краљице спортова, препознатог у земљама некадашње нам заједничке државе као могућност заједничког европског скока у будућност, трагом Иване Шпановић и Михаила Дудаша.

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести