ЗАВРШЕНО ПОЛУФИНАЛЕ 91. ПРВЕНСТВА НОВОГ САДА: Гајворонскиј фишеровски

Полуфинални турнир 91. Првенства Новог Сада традиционално је одигран у просторијама Новосадског шаховског клуба од 17. до 27. октобра.
sah
Фото: ШК Гимназијалац Бачка Паланка

Такмичење је привукло 38 играча, од којих је и једна шахисткиња. Овај турнир у стандардном шаху је био и квалификациони, јер су десеторица првопласираних обезбедила учешће на финалном турниру Првенства Новог Сада. Директор турнира је био ФИДЕ мајстор Синиша Ремецки, а главни судија ФИДЕ мајстор Жељко Медар из Новог Сада.

Након девет кола и врло занимљивих борби, прво место је заузео осамнаестогодишњи Андреј Гајворонскиј са свих девет поена. О квалитету игре младог Руса сведочи и рејтинг перформанс од 2560. Уз то, он је освојио невероватних 218 рејтинг поена.

Читава два и по поена иза победника турнира нашла су се његова прва два пратиоца Илшат Валитов и талентовани Новосађанин Леонид Ивановић, који има само осам година, а већ је иза себе оставио много искусније играче. Једине поразе је доживео од двојице првопласираних. Преостала шесторица која ће наступити на финалном турниру су леп микс младости и искуства: Зоран Миленковић, Милош Пасула, Лука Гилица, Славко Станојевић, Томислав Вујевић, Алекса Краско и Предраг Тодоровић.

ХУМАНИТАРНИ ЦУГЕР У БАЧКОЈ ПАЛАНЦИ: Пехар Николи Лалићу

У просторијама ШК Бачка Паланка приређен је други овогодишњи брзопотезни турнир под називом „Шах из блока“ у склопу алтруистичке акције „Срби за Србе”. Овога пута је учествовао 31 „цугераш”, а сви такмичари су из Бачке Паланке. Одиграно је девет кола по Швајцарском систему паровања. Темпо игре је био пет минута по актеру до краја сваке партије.

Прво место, победнички пехар и златну медаљу је освојио другокатегорник Никола Лалић са 7,5 поена. Друга позиција и сребро припали су мајсторском кандидату Драгану Игњатовићу са седам поена. Бронзано одличје освојио је другокатегорник Илија Јовановић са 6,5 поена.

У конкуренцији омладинаца најбоље позициониран је био Филип Сувара и њему је уручена златна медаља. Сребрно одличје освојио је Урош Савић, а Вељку Ковачевићу припала је бронза. Сваки од њих тројице имао је по 5,5 поена. Пласман шахиста са истим бројем укњижених поена одређен је на основу Бухолчевог коефицијента.

Ђ. Ш.

РАПИД ТУРНИР У ЧЕНЕЈУ: Бухолц на страни Дражића

Рапид турнир „Милан Радосављевић” одржан је у Ченеју и у конкуренцији се нашло 39 играча, а одиграно је седам кола по Швајцарском систем жребања. Прво место и главну награду од 10.000 динара освојио је новосадски велемајстор Синиша Дражић са шест поена (пет победа и два ремија). Другу позицију је заузео ФИДЕ мајстор Момчило Драговић из Бечеја са шест поена. Дакле, о прваку је одлучио Бухолц-коефицијент. Трећеи је био мајсторски кандидат Љубомир Влаховић из Сивца са 5,5 поена. Турнир је организовао ШК Ченеј.

Ђ. Ш.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести