ЗАВРШЕНО ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА МЛАДЕ У РУМУНИЈИ: Добар наступ српских представника

Румунска Мамаја је била домаћин Европског првенства за младе, на којем је нашу земљу представљало 18 шахиста и шахисткиња.
1
Фото: Српски представници у Мамаји, фото: ШСС

Већина наших младих играча је показала одличну игру, али је, нажалост, овога пута медаља измакла. Учесници су били подељени по узрасту, а свакој од тих група се играло у мушкој и у женској категорији. Играло се девет кола, по стандардном темпу игре. Главни судија је био међународни арбитар Стефан Ескафре, а директор интернационални организатор Елена Кристиан.

Најближи одличју је био млади Леонид Ивановић, коме додатни критеријуми нису били наклоњени, па се морао задовољити четвртим местом, иако је такмичење завршио са одличних седам поена из девет одиграних кола. Преостала наша два представника у групи дечака до осам година Михајло и Јован Билић су завршили такмичење у горњем делу табеле. Код девојчица се мора похвалити Наталија Вујичић, која је била 51. носилац, а освојила је врл одобро 22. место. Аљоша Каначки је био наш једини шахиста у отвореној конкуренцији до 10 година, и постигао је солидан резултат, с обзиром да му је ово прво Европско првенство. Исто се може рећи иза три наше представнице у истом узрасту: ДуњуМилојевић, Милицу Вујичић и Нину Смилић. Добар резултат је постигао Новак Думбеловић. Он је био близу и да се озбиљно умеша у борбу за медаље, али је крајње девето место фин успех. Нажалост, Вера Вујовић није успела да резултатски оправда епитет прво гносиоца турнира. Неколико превида ју је приморало да се задовољи седмим местом.Најмлађи српски ФИДЕ мајстор Андреј Љепић из НовогСада је играо у границам аочекивања. Ипак, нешто лошија друга половина турнира га је коштала и бољег пласмана од солидног 12. места. У групи девојчица до 14 година нас је представљала Андреа Станковић, која је такмичење завршила у горњем делу табеле. Нешто бољи пласман се очекивао од Павла Ћирића, који је заједно са Вуком Каначким поделио од 54. од 70. места. Код девојака до 16 година је Ана Тадић дошла до очекиваног 28. места. У најстаријој групи (до 18 година) смо имали два играча у отвореној конкуренцији.Бољи пласман се очекивао од талентованог интермајстора СтефанаТадића, као и од одличног Новосађанина Лава Пајчина. Ипак, и овај пласман наших најбољих младих играча показује колико је заправо овај турнир био тежак. Најпријатније је изненадила Марта Дакић, која је одиграла фантастично у групи девојака до 18 година. На стартној листи Марта је била 29. носилац турнира. На почетку је доживела и изненађујући пораз, али од тада није изгубила ниједну партију, побеђујући шахисткиње са далеко већим рејтингом од њеног. Као награда стигло је одлично девето место, и освојених сјајних 104 поена рејтинга.

Оволика масовност српских шахиста и шахисткиња, као и чињеница да смо имали барем по једног представника у свакој од група нас мора радовати, јер се и на овај начин скреће пажња светске шаховске јавности да се у Србији дешавају добре ствари за будућност древне игре.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести