Завршено 17. појединачно шаховско првенство Србије у Сенти: ОБЕ КРУНЕ У ВОЈВОДИНИ

СЕНТА: Добили смо нове појединачне шампионе Србије у шаху. Након девет рунди, тешке и неизвесне борбе, нови прваци државе постали су велемајстор Александар Инђић из Нове Пазове и женски интермајстор Марина Гајчин из Апатина.
s
Фото: Šahovski savez Srbije

Домаћин 17. појединачног првенства Србије је био хотел „Фантастико ексклузив” у Сенти. Такмичење је протекло у фер и коректној борби за шаховском таблом, па главни судија међународни арбитар Јасна Шакотић није имала тежак задатак.

У отвореној конкуренцији, шампион државе је постао наш репрезентативац велемајстор Александар Инђић, који је у девет кола забележио само три ремија, те тако заслужено постао првак по четврти пут. Сребро је припало одличном велемајстору Роберту Маркушу, такође члану нашег националног тима. Он је, као и Инђић, одиграо турнир без пораза, али је имао два ремија више од првопласираног. Да медаље покупе репрезентативци се постарао велемајстор Милош Перуновић, који је завршио на одличном трећем месту. Његов пласман би био и бољи да није претрпео пораз од актуелног првака.

Бившем шампиону велемајстору Велимиру Ивићу се није испунила жеља да по трећи пут у исто толико година подигне победнички пехар. Он је морао да се задовољи деобом четвртог места са репрезентативним другом велемајстором Иваном Иванишевићем, који је имао нешто боље додатне критеријуме од младог Ивића. Треба истаћи да су младе снаге српског шаха одиграле веома добро против искуснијих ривала. Похвале иду и на рачун интермајстора Стефана Тадића, ФИДЕ мајстора Андреја Љепића, који је недавно освојио и Куп Светозара Глигорића са Југовићем из Каћа, као и Марка Ивановића на приказаној игри.

Титула први пут у женској конкуренцији припала је нашој репрезентативки и чланици Сирмиума из Сремске Митровице – Марини Гајчин. Она је доминантном и прецизном игром дошла до невероватних 7,5 поена из девет кола, и то без иједног пораза. Одличну игру пружио је и трио искусних играчица које су имале исти број поена, по 5,5. Оне су поделиле од 2. до 4. места, али само две су могле да оду кући са медаљом. Додатни критеријуми су одлучили да најискуснија, женски велемајстор Ирина Чољушкина, златну медаљу са претходног Првенства замени сребрном. Она је одлично почела, али је у последњих пет кола дошла до само једне победе, што јој није давало веће шансе у завршници.

Најозбиљнији кандидат да угрози расположену Апатинку је била двострука шампионка, женски велемајстор Јована Ерић. Она је током већег дела такмичења играла веома добро, и чинило се да ће се борба између клупских другарица водити до последњег кола, чак и када је Марина победила у директном дуелу. Али, пад концентрације у последњих неколико кола је омогућио Гајчиновој да се радује титули и пре него што је, вероватно, и сама очекивала. Ерићева је, свакако заслужено, дошла до бронзаног одличја.

Овога пута, срећа није била наклоњена још једној бившој првакињи, женском интермајстору Сандри Ђукић, која је након пораза у првом колу од Марине Гајчин заиграла одлично и до краја претрпела само још један пораз, али недовољно за подијум. Треба споменути и добре игре женског ФИДЕ мајстора Катарине Остојић, која је просто заблистала у другом делу Првенства и то против шахисткиња из самог врха српског шаха. Такође, треба да нас радују и добре игре младих играчица Ане Јовановић, Ање Тадић и Марије Станковић.

Припремио: Стефан Костић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести